in

SLATKOSLATKO

Jasan stav EU I SAD: Sledeće nedelje ili PADAJU TAKSE ili Haradinaj leti sa mesta premijera LAŽNE DRŽAVE

Foto: Profimedia

Takse na robu iz centralne Srbije, ali ne i iz BiH, biće rešene u skladu sa zahtevima SAD i EU, bez obzira na to što premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj tvrdi da tom merom štiti interes Kosova, izjavio je politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići.

Malići je za prištinsku “Gazetu ekspres“ podsetio da je prvi koji je predložio privremeno ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije radi nastavka dijaloga. Smatra da ako Haradinaj nema podršku većine za neukidanje taksi, onda ne može ni da tvrdi da tu meru drži zarad interesa lažne države.

Da bi Haradinaj tako mislio, kaže Malići, potrebna mu je podrška drugih političkih stranaka ili podrška opozicije.

Čvrsto se držeći stava da neće ukinuti takse, Haradinaj očito ne poznaje ne samo SAD, već i druge političke lidere u Prištini koji predlažu da ta mera bude privremeno ukinuta.

– Verujem da će ta većina koja se zalaže za suspenziju taksi ukinuti tu meru ili smeniti Haradinaja sa mesta premijera – rekao je Malići.

Upozorio je da su sankcije SAD protiv Prištine zasad simbolične i da su one praktično pogodile samo Haradinaja.

Ako Haradinaj ostane uporan u svom stavu, Malići očekuje da sankcije budu proširene i one bi, kaže, mogle da potkopaju bezrezervnu podršku SAD Prištini koja traje od devedesetih godina prošlog veka, a posebno “ključnu i nezamenljivu ulogu koju je Amerika imala u podsticanju i podržavanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti“.

SAD su do sada uskratile vizu Haradinaju, a potom je otkazana i poseta komandanta Nacionalne garde Ajove generala Timoti Ora Prištini, a najavljen je prekid saradnje i podrške transformaciji KBS u tzv. vojsku Kosova, uključujući snabdevanje oružjem.

Foto: Profimedia/ilustracija

Međutim, Malići očekuje da će ovih dana, već naredne sedmice, pitanje taksi biti rešeno u skladu sa, kako kaže, zahtevima SAD i EU. Njegov predlog je da takse budu ukinute samo za centralnu Srbiju, ne i za BiH, jer smatra da je ponašanje Sarajeva u trgovini sa tzv. Kosovom gore od Beograda. Sa Sarajevom bi, kaže Malići, Priština mogla da započne razgovore o reciprocitetu.

Upitan da li će pasti Haradinajeva vlada i da li će na Kosovu biti vanrednih parlamentarnih izbora, Malići veruje da se to neće dogoditi sve dok ne bude dovoljno razloga.

– Nepostojeća skupština je još uvek u svom mandatu i trebalo bi prvo pokušati sa prekomponovanjem koalicije na način na koji bi ona mogla biti još stabilnija od aktuelne sa Haradinajem, a koja je na vlast došla zahvaljujući glasovima Srpske liste. U novoj koaliciji bi mogla da bude (sada opoziciona) SDP (Špenda Ahmetija) – kaže Malići.

Samo u slučaju da nije moguće obezbediti novu većinu na taj način, onda bi skupština trebalo da bude raspuštena i trebalo bi raspisati izbore.

Inače, u svakom drugom slučaju izbori nisu opcija, jer bi oni ometali nastavak dijaloga sa Beogradom i postizanje, kako kaže Malići, istorijskog sporazuma.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments