in

Kina šalje vakcine za pripadnike Vojske Srbije

Kina će u najskorijem periodu pokloniti novi kontigent vakcina koji će, pre svega, biti namenjen pripadnicima Vojske Srbije i članovima njihovih porodica i to će biti nova podrška Kine Srbiji, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović posle sastanka sa kineskim kolegom Veijem Fengheom.

– Ministar Vei Fenghe je ljubazno ponudio i mi smo sa zahvalnošću prihvatili novu donaciju u vakcinama. Ta donacija će se odvijati na reliaciji dva ministarstva odbrane”, rekao je Stefanović i dodao da je sa kineskim kolegom danas potpisao sporazum o donaciji, pre svega, u medicinskoj opremi, ali i u opremi koja se već nalazi u sastavu Vojske Srbije.

On je zahvalio na svim dosadašnjim donacijama u medicinskoj opremi i vakcinama koje su, kaže, doprinele da Srbija bude jedna od najuspešnijih u Evropi u borbi protiv kovida.

Stefanović je naveo da je sa kineskim kolegom razgovarao i o svim projektima koje su u zajedničkom dogovoru uspostavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kine Si Djinping.

– Razgovarali smo o mogućnosti unapređenja naše saradnje u vojnom obrazovanju, zatim u vojno-medicinskoj saradnji i realizaciji projekta uspostavljanja centra kineske tradicionalne medicine na VMA. Takođe pripremamo našu prvu vežbu specijalnih jedinica Vojske Srbije i kineske vojske za koju se nadamo da će se odigrati do kraja godine – rekao je Stefanović.

On je naveo da Ministarstvo odbrane želi da nastavi vojnu saradnju i kroz vojno-tehničku saradnju na različite načine.

– Razgovarali smo o tome kako možemo da unapredimo projekat Pegaz i očekujem posetu naših stručnjaka sa Vojno-tehničkog instituta tokom ove godine Kini gde će nastaviti razgovore oko razvoja za nas veoma značajnog projekta – istakao je ministar.

Stefanović je preneo zahvalnost Srbije Kini na principijalnoj podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i podsetio da Srbija podržava politiku jedne Kine.