in

Konvoj tegljača nije mogao da pomeri brod, a onda je PRIRODNA SILA IZ SVEMIRA umešala prste

U uspešnom pomeranju ogromnog broda koji je skoro nedelju dana blokirao Suecki kanal ulogu je igrala i sreća.

Nedeljni puni mesec doveo je do velike plime u ponedeljak – oko 46 centimetara veće od normalne, što je olakšalo postupak izravnavanja i pomeranja broda, tvrdi NASA.

– Iako se puni mesec u godini događa 12 do 13 puta, samo šest do osam slučajeva povezano je s plimom dovoljno velikom da učini ono što se dogodilo u ponedeljak – jer je Mesec najbliži Zemlji upravo za vreme tih 6 do 8 slučajeva punog meseca – rekao je CNN-ov meteorolog Džadson Džons.

Ti slučajevi punog meseca nazivaju se supermesecima, jer se na nebu čine većim i svetlijim. Martovski supermesec bio je prvi ove godine, podseća Index.hr.

Foto: Suez Canal Authority / Tanjug/AP

– Nije neuobičajeno da ove plime i oseke budu veće od ostalih tokom godine kada je Mesec dalje od Zemlje. Nema sumnje da su ove plime i oseke itekako uticale na izvlačenje broda – dodao je.

Podsetimo, saobraćaj Sueckim kanalom nastavljen je u ponedeljak nakon što su tegljači proveli nekoliko sati radeći na oslobađanju broda “Ever Given”. Stotine brodova koje su bile zarobljene u kanalu nastavile su da plove.

Nedelju dana trajalo je povuci-potegni u Sueskom kanalu. Tim egipatskih, holandskih i japanskih radnika pet dana i pet noći iskopavao je ogromne količine peska i pokušavao da oslobodi zaglavljeni brod koristeći gotovo 12 običnih tegljača.

Svesni da im treba “teška mašinerija”, sve što su mogli je da čekaju. Na tom području je vrlo malo takvih snažnih tegljača, a s obzirom na to da je kanal bio blokiran, pomoć je morala da dođe sa južne strane, što je dodatno smanjilo dostupne mogućnosti.

Konačno, prvi tračak nade ukazao se u nedelju ujutro kad se pojavio holandski supersnažni remorker Alp Guard. Specifikacije su mu i više nego zavidne – sposoban je da povuče 285 metričkih tona, što je 75 odsto više od običnih tegljača kanala.

Do izlaska sunca u ponedeljak, krma “Ever Givena”, koja je gotovo nedelju dana bila na oko četiri metra od obale, odvučena je 120 metara u kanal. To je izazvalo neviđeno oduševljenje radnika i povike “Bog je velik!”.

Krma koja je konačno bila u kanalu, sada je poslužila kao “400 metara poluge” za pomoć pri podizanju prednjeg kraja broda koji je još uvijek bio zaglavljen, prenosi “Jutarnji list”.

Visoka prolećna plima porasla je u podne i počela oštro da opada sledećih nekoliko sati, ponašajući se kao nevidljiva ruka koja gura uzvodno zadnji deo broda, dok ga je konvoj tegljača povlačio nizvodno.