in

Kovačević: Opozicija u dijalogu sa vlašću da ide sa dva pregovarača

“Nadam se da ima šanse da opozicija nastupi sa jedinstvenom platformom. Mislim da je veoma dobar predlog Narodne stranke da opoziciju predstavljaju dva pregovarača. U suprotnom, ako bi svaka od više od 20 stranaka opozicije delegirala jednog ili dvojicu predstavnika i još oni koji bi bili sa suprotne strane, tu bi bilo pedesetak ljudi u tom verbalnom galimatijasu i to jeste kozačka skupština”, rekao je Kovačević televiziji KTV.

Prema njegovim rečima, takav način pregovora vodi u sprdnju i komiku i vlast bi onda mogla da kaže da je imala dobru nameru i da je pokušala, ali da se sa opozicijom ne može.

Kovačević je istakao da su “izbori ili demokratski ili nisu izbori” i da opozicija u dijalogu ne sme da pristane na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “malo ili donekle popravi izborne uslove”.

“Nema malo kvarnih ili malo više kvarnih ili malo pokradenih izbora. Izbori su ili fer i demokratski ili to nisu izbori”, kazao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je njegov lični stav, a ne kao potpredsednika Narodne stranke, da bi opozicija trebalo ponovo da bojkotuje izbore ako ne budu stvoreni uslovi da oni budu demokratski.

“Ako dogovora nema, ne idemo na izbore”, istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se “od režima ne traži ništa što već nije propisano zakonima”, a da je “problem samo što se zakoni ne poštuju”.

“Ako se Vučić nikoga i ničega ne boji, onda neka da te pristojne izborne uslove koje propisuje zakon. Potrebno je razdvojiti izbore, očistiti birački spisak da milion i po mrtvih duša ne glasa, da se omogući glasanje dijaspori elektronskim putem, a i da Vučić ne bude nosilac lista za lokalne izbore”, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao i da je neophodno omogućiti opoziciji prostor na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

“Nacionalne frekvencije nisu vlasništvo televizija koje su ih dobile, nego su ih one zakupile na određeno vreme i moraju poštovati zakone”, rekao je Kovačević.