in

Kruno Vlačić iz Milića pobedio koronu nakon 40 dana

Kruno Vlačić (61) iz Milića, koji je pobedio virus korona nakon 40 dana borbe u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, izjavio je da je bio na ivici smrti i da mu je to najteži period u životu.

On je rekao za Srnu da je u početku bio skeptičan i nije verovao da virus uopšte postoji, a pogotovo da je zaražen jer je od svih simptoma imao samo jaku glavobolju, prenosi Srpskainfo.

Vlačić je naveo da se javio lekaru u Milićima 14. novembra prošle godine i da je za dva dana dospeo u bolnicu u Zvornik, gde su oba testa na virus bila negativna, a i pluća su bila dobro, što ga je ohrabrilo.

– Vratio sam se kući, a onda sam osetio malaksalost, primio sam infuziju, bilo mi je lakše i mislio sam da je to grip, ali onda nastaju problemi sa disanjem i povišenom temperaturom – prisetio se Vlačić.

On se ponovo javio lekarima u Milićima koji su mu izmerili nivo kiseonika u tlu, koji je bio samo 60 odsto, nakon čega su mu uključili kiseonik i uputili ga u bolnicu u Zvornik.

Prema njegovim rečima, lekari u Zvorniku konstatovali su da kiseonik nije dovoljan i da ga moraju transportovati u Banjaluku.

– Od polaska iz Zvornika jedino čega se sećam jeste da su doktori rekli da je malo pet boca kiseonika do Banjaluke i da moraju da obezbede više i tu se gubim – dodao je Vlačić.

Od 40 dana provedenih u bolnici, Vlačić je 20 dana bio na respiratoru u “veštačkom snu”, a kada se probudio pitao je lekare gde se nalazi i šta mu se desilo.

– Doktori su mi rekli da imam koronu i da sam bio u teškoj situaciji. Kući sam dovezen 28. decembra prošle godine i onda sam, da bih se brže oporavio, organizovao fizioterapeuta sa kojim sam 25 dana vežbao, da bih bar malo pokrenuo noge – naveo je Vlačić.

On je dodao da je u toku bolesti izgubio 30 kilograma i da je do 1. februara bio potpuno nepokretan.

– Počeo sam da ustajem iz kreveta, malo po malo. I dalje mi je kretanje otežano, treba da mi se vrati mišićna masa. Nisam više isti čovek, mada sebi dajem zadatke i pokušavam da se vratim u normalu, da radim – rekao je Vlačić.

On je naveo da je danas svestan posledica, često “vraća film” i razmišlja kako je mogao da dobije virus.

– Anesteziolog mi je rekao da sam imao koronu želuca, creva i pluća, i da sam bio u bezizlaznoj situaciji. Postoji verovatnoća da sam se negde kroz hranu zarazio, ali sada čovek može samo da razmišlja – dodao je Vlačić.

On je istakao da su lekari na kovid odeljenju pravi junaci, pomažu svim pacijentima, preživljavaju svaku situaciju s njima, u šta se uverio boraveći 40 dana u bolnici.

– Ovo je opasna bolest, ne boli te ništa, ali si mrtav čovek, nestaje te. Treba ljudi da se paze, da budu odgovorni prema sebi, ali i drugima, treba poštovati epidemiološke mere jer ovo je ozbiljno – poručio je Vlačić.

On je rekao da još ima antitela, te da će se vakcinisati kada mu zdravstveno stanje dozvoli.