in

“Krv je na mojim rukama…”

“Zašto se traži najstroža kazna kada nikome nisam učinio ništa nažao osim tog dana. Kriv sam, grize me savest. Krv je na mojim rukama…”

Rekao je danas, u završnom obraćanju pred sudom, ikonopisac Vladan Grahovac, koji je optužen za ubistvo starice Jelice Tatrovski koje se dogodilo prošle godine u njenom stanu u Nišu.

Grahovac je u završnom obraćaju pred sudom rekao da se čudi jer tužilaštvo traži najstrožu kaznu, budući da “do ovog događaja nije imao nikakvo krivično delo”. On je rekao da je “bez reči” i zbog optužbi da je zločin počinio iz koristoljublja, rekavši da je u Beogradu živeo dve godine i zarađivao od slikanja i prostitucije.

– Krv je na mojim rukama, neću moći sebi nikada da oprostim zbog toga. Od 5. godine života sam bio kao leptirić, uvek sam mirio druge, nisam se tukao, uvek sam se sklanjao. Nikad nisam osećao mržnju ni prema kome. Od silovanja u detinjstvu i očevog maltretiranje koje sam opisao, mrzeo sam samo jednu osobu. Jako rano sam stupio u homoseksualne odnose kako bih sebe kažnjavao za bol koju sam osetio. Mrzeo sam sebe i samo sam sebe želeo da uklonim sa ove planete – rekao je Grahovac u završnoj reči. On je rekao da ima HIV i da je prosečan vek obolelih 40 do 50 godina tako da je kazna koju traži tužilaštvo za njega smrtna kazna.

Foto: RAS Srbija

Jelica Tatarovski

Dokazi: Nalazi krvi, otisci prstiju i DNK po Jeličinom telu

Zamenik VJT Andrija Ivić je u završnoj reči istakao da je na nesumnjiv način dokazano da je Grahovac na monstruozan način usmrtio staricu iz koristoljublja. On je rekao da to potvrđuju nalazi krvi, otisaka prstiju i DNK pa celom stanu i telu starice, kao i tragovi premetačine.

– Optuženi je sve uradio smišljeno znajući da starica ima novca jer živi sama i penzioner je. Znao je bitno životne navike jer je tu živeo kao student. Poneo je nož i čekić, znao je kako da se se predstavi da bi ga pustila u stan. Naneo joj je više od 26 uboda, više od 10 do 15 minuta je trpela velike bolove i patnju pa bi sud morao da ceni i svirepost koji je pokazao ovim prilikom, rekao je Ivić. On je podvukao da su svi potezi Grahovca bili sračunati logični jer je znao gde su kamere u zgradi od kojih se krio, vraćao se više puta u stan da uklanja tragove, presvlačio je majice, otišao je u KC da mu saniraju povredu od noža i na kraju autobusom otišao u Beograd gde je prethodno iznajmio stan.

Ivić je predložio kaznu od 40 godina koja je po zakonu bila najveća u vreme izvršenja dela, istakavši da ne postoje nikakve olakšavajuće okolnosti.

Branilac Grahovca po službenoj dužnosti, advokat Jelena Arsić, pak, smatra da tužilaštvo nije dokazalo ubistvo iz koristoljublja, da je nalaz veštaka psihijatara netačan jer nisu sagledni svi aspekti života i ličnosti optuženog kao i da je motiv ostao nerasvetljen.

– Ako pođemo od pretpostavke da je delo učinjeno kao što stoji u optužnici nameće se pitanje zašto je optuženi starici naneo 50 ubodnih rana i sekotina kada bi cilj mogao da ostvari posle prvog uboda, budući da se radilo o staroj i nemoćnoj ženi. Na ovo pitanje, šta je motiv do danas nemamo odgovor – rekla je Arsićeva. Ona isključuje koristoljublje kao motiv, navodeći da je u stanu starice nađeno 10.000 evra u vitrini i 2.000 evra u špajzu, maltene na vidnom mestu.

– Tragovi krvi su nađeni i na žicama za prostiranje veša na terasi. Da li je Grahovac i tu tražio novac ili je, kako je naveo, pokušao da se ubije? Krvavi tragovi na nameštaju možda ukazuju da je tražio peškire, koji su i nađeni u stanu. Za 760 evra koji su nađeni kod njega okrivljeni je rekao da su zarađeni prostitucijom i nije dokazano da pripadaju Jelici Tatarovski. Nijednim dokazom VJT ne potkrepljuje tvrdnje da se radi o koristoljublju – rekla je Arsićeva.

Ona je istakla je da je najmanje 13 uboda naneto nakon što se starica onesvestila i da to postavlja pitanje uračunljivosti. Nalaz veštaka, prema njenom mišljenju je nepotpun i ne daje odgovore na brojna pitanja.

– Okrivljeni se lečio od psihoze i bolesti zavisnosti. Površno sagledavanje svih aspekata njegovog života i ličnosti dovelo je do neutemeljenog zaključka da je uračunljiv. Slovan je u 5. godini života, u 10. godini je pokušao da se ubije a posle još šest puta, priman je na lečenje zbog zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i alkohola… Da je uračunljiv ne bi došlo do 50 uboda – kazala je Arsićeva.

Ona je dodala da Grahovac ceo život vapi za medicinskom pomoći, ali da mu mi kao društvo nismo pomogli iako je lečen u više eminentnih ustanova.

– On je morao biti smešten u psihijatrijsku ustanovu mnogo ranije pre ovog događaja. Društvo nije pomoglo Vladanu Grahovcu, što stavlja odgovornost na sve nas a ne samo na njega. Zakazali smo kao društvo jer ga nismo vratili na pravi put. Nemogućnost pružanja pomoći ne bi trebalo da se pretvori u moć kažnjavanja najtežom sankcijom. Odbrana smatra da je odluka preuranjena, predlažem da se oslobodi za kvalifikaciju da je delo počinjeno iz koristoljublja i da ga sud proglasi neuračunljivim ili bitno smanjene uračunljivosti – rekla je ona.

Presuda će biti izrečena 2. aprila.

“Čuo sam glasove: ‘baboubico’, ‘idiote’, to je bio jedini način da ih se rešim”

Na samom početku današnjeg ročišta, sud je odbio ponovni zahtev za psihijatrijskim veštačenjem Grahovca koji je posle ročišta u februaru pokušao da se baci preko gelendera na trećem spratu suda ali su ga zadržali stražari.

– Iznošenje izveštaja o autopsiji prof.dr Radovana Karadžića na prošlom ročištu je toliko loše uticalo na mene, udarila mi je krv u glavu, počeo sam da čujem glasove koji su mi govorili “idiote”, “baboubico”, “svinjo”. Toliko me grizla savest da je to bio jedini način da se rešim tih glasova – rekao je Grahovac.

Njegov branilac Jelena Arsić zatražila je da se uputi na psihijatrijsko veštačenje, budući da se u izveštaju lekara specijalne zatvorske bolnice i koju je bio upućen nakon ovog događaja, nema ni reči ni o razlogu upućivanja niti objašnjenja zbog čega je to učinio. Ona je navela da je samo navedeno da ima povrede od samopovređivanja na ruci pre ovog događaja pa je neophodno da se izvrši ponovno sagledavanje njegove ličnosti, ali je sudsko veće kojim predsedava sudija Mirko Drašković, odbilo ovaj zahtev.

Na pitanje zašto je lekarima specijalne psihijatrijske bolnice u Beogradu rekao da nije imao nameru da se ubije, već samo da “privuče medijsku pažnju zbog ishoda sudskog postupka”, kako se navodi u izveštaju lekara, Grahovac je rekao da su ga zatvorski komandiri te bolnice u Beogradu primorali da to kaže.

– Plašim se da kažem, bio sam priteran u ćoše da dam takvu izjavu jer su mi pretili komandiri zatvorske bolnice u Beogradu. Pretili su mi da će me vezivati, da ću biti da ludacima i da će me tući ludaci koji neće moći za to da odgovaraju. Strah me je da će se to desiti ako budem završio tamo, rekao je on. Grahovac međutim nije mogao da navede imena tih komandira koji mu navodno prete. Na pitanje sudije Draškovića kako to da do sada tokom postupka nijednom nije prijavio da čuje “glasove”, Grahovac je rekao da dobija pojačanu terapiju a da je prošli put akumulirani stres bio preveliki.

Sudsko veće je nakon većanja odbilo predlog za novim veštačenjem, pa su date završne reči.