in

MAJKA NASTRADALOG ANDREJA (12) KOG JE USMRTIO BAHATI VOZAČ “Mog deteta nema, ne mogu biti zadovoljna ni da dobije tih maksimalnih 12 godina zatvora”

Aleksandra Kostadinović, majka nastradalog dečaka Andreja Prenkljušaja (12), rekla je nakon današnjeg suđenja Nemanji Stamenković (19), koji je osumnjičen za izazivanje stravične saobraćajne nesreće u Nišu, da ona ne može da bude zadovoljna ni da okrivljeni dobije 12 godina robije, jer njenog deteta više nema. Ona je pak dodala da misli da će pravda, u neku ruku, biti zadovoljena.

– Očekujem da gospodin koji je izvršio dvostruko ubistvo dobije maksimalnu kaznu, više od osam godina zatvora. Idemo na to da to bude 12 godina kao što je rekao moj advokat. Po meni je i to čak malo, 12 godina, jer on će uz dobro vladanje da izađe i ranije, ali šta je tu je, u našem zakonodavstvu je tako. Ne mogu lično ja kao osoba da budem zadovoljna jer mi deteta nema ali sam zadovoljna mojim zastupnikom i tužilaštvom. Odbrana okrivljenog iznosi neke gluposti, to su priče za malu decu, tako da mislim da će pravda biti zadovoljena u neku ruku – rekla je Aleksandra posle suđenja.

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Majka ubijenog Andreja očekuje pravdu za sina

Ona je danas saslušana pred sudom gde je ostala pri izjavi datoj u tužilaštvu da je dečak išao do “Stop šopa” da kupi punjač, da su se čuli telefonom oko 20.20 časova kada je krenuo da se vraća i da je krenula da ga traži kada ga nije bilo kući. Saslušani su i Gabrijela i Antonije Ilić, ćerka i sin nastradalog Dejana Ilića, kao i njegova supruga Sanja. Gabrijela je rekla da pokušavaju da nađu svedoke koji bi svedočili o načinu vožnje pre ovog događaja koji bi mogli biti od značaja.

Ona je u tužilaštvu rekla da je posle nesreće čula da je neko više puta prijavljivao da taj auto brzo vozi tim krajem, pa da pokušavaju da nađu svedoke koji bi to potvrdili. Advokat Stamenkovića Saša Knežević je rekao da za takve tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi.

Policija odvodi StamenkovićaFoto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Policija odvodi Stamenkovića

Za krivično delo za koje se stavlja na teret Stamenkoviću može se izreći maksimalna kazna od osam godina a to je n kazna koju traži OJT Niš. Advokat Bratislav Stojanović, zastupnik Kostadinovićeve, zatražio je da se utvrdi maksimalna brzina Audija za koji on tvrdi da je išao čak 152 kilometra na čas, te da se nakon toga krivično delo prekvalifikuje jer se time stiču elementi nasilničke vožnje i eventualnog umišljaja, za šta se može izreći i kazna od 12 godina zatvora.

Kako je “Blic” pisao, Nemanja Stamenković se tereti da se u momentu udesa kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici. Prema navodima optužnog predloga on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju te da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj deonici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas.

„Audi“ kojim je upravljao Stameković kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najpre na travnatu površinu a potom i na trotoar kojim su išli pešaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dve maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sedištu vozila.

Nemanja StamenkovićFoto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Nemanja Stamenković

– Kretao se nedozvoljenom brzinom od najmanje 131 kilometara na čas pa je u visini kućnog broja 26 u Ulici Majakovskog izgubio kontrolu nad vozilom kojim je upravljao, sišao sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, nakon čega je prešao na biciklističku stazu, a zatim na stazu za pešake na kojoj je nastavio kretanje, navodi se u optužnom predlogu.

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mesta. Ilić je zadobio rascep grudnog dela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu.