in

NA GOLIJI KAO NA DRUGOJ PLANETI! Meštani 10 dana bili odsečeni od sveta, putevi opasani smetovima visokim do tri metra (FOTO, VIDEO)

U tridesetak zaseoka na Goliji koji su zbog velikog snega deset dana bili odsečeni od sveta i u koje su hrana i lekovi dopremani motornim sankama, sada je konačno bolje.

Što usled topljenja snega, što zbog probijanja smetova, kroz koje su napravljeni „snežni tuneli“, putevi preko Golije su sada prohodni.

Foto: Glas Zapadne Srbije / Ustupljene fotografije

Teška mehanizacija pročistila puteve ka zavejanim selima na Goliji

Ugroženi zaseoci nalaze se na teritoriji pet ivanjičkih mesnih zajednica – Pridvorica, Devići, Ostatija, Brusnik i Srednja reka u kojima je od 22. marta na snazi vanredna situacija.

Vatrogasci motornim sankama dostavljali hranu i lekove narodu u zavejanim selimaFoto: Momčilo Mitrović / Ustupljene fotografije

Vatrogasci motornim sankama dostavljali hranu i lekove narodu u zavejanim selima

Takođe zbog visokog snega vanredna situacija u petak je uvedena u mesnim zajednicama Erčege, Kovilje i Bratiljevo, koje su deo opštine Ivanjica a ne nalaze se na Goliji.

– Ranije se dešavalo da sneg padne u aprilu ili maju, ali uglavnom tokom noći ili popodne, ali se do sutradan otopi ili bude očišćen. Početkom prošle sedmice u samoj Ivanjici za 72 sata palo je 30, a na Goliji 80 centimetara na kojoj se još nije bio otopio stari sneg. Bilo je smetova i preko dva metra. Sneg je bio mokar, i tu su nastajali problemi, pa je probijanje pojedinih puteva umesto uobičajen jedan trajalo tri dana – priča za „Blic“ Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Smetovi koji opasuju put visoki su po dva - tri metraFoto: Glas Zapadne Srbije / Ustupljene fotografije

Smetovi koji opasuju put visoki su po dva – tri metra

U do juče zavejanim zaseocima, u kojima živi preko 1.500 ljudi , narod je, priča Mitrović, pokušavao velikim traktorima da očisti puteve, ali nije vredelo.

– U nedelju smo imali ispomoć vatrogasac-spasioca iz Čačka i Ivanjice i Crvenog krsta, i sa njima smo išli u Srednju reku i Deviće da narodu donesemo potrepštine. Oni su se probijali kvadrom-guseničarom, mi motornim sankama – kaže Mitrović.

Posle letošnje poplave i troškova koje je nametnula pandemija korona virusa, borba sa smetovima na Goliji, kaže on, još jedan je težak finansijski udarac na budžet opštine Ivanjica.

Tridesetak zaseoka na Goliji bilo je zavejano od početka prošle sedmiceFoto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Tridesetak zaseoka na Goliji bilo je zavejano od početka prošle sedmice

Jedan od sada prohodnih pravaca preko Golije je i državni put Preko brdo-Odvraćenica. Uz pomoć četiri teške mašine za čišćenje i razgrtanje snega formiran je snežni tunel koji opasuju smetovi visoki 2-3 metra.

Golija ima svoje lepote, ali i ćudi, ovde na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.500 metara, kaže Radoica Stojković, predsednik MZ Devići, sneg nije padao samo u julu.

Vatrogasci iz Ivanjice i Čačka na GolijiFoto: Momčilo Mitrović / Ustupljene fotografije

Vatrogasci iz Ivanjice i Čačka na Goliji

– Nije ništa neobično da padne u maju i junu, bilo ga je i u avgustu. Ovde narod živi od stočarstva, voćarstva i ratarstva i nije mu lako ni u idealnim uslovima, a kamoli kad planinu zaveju snegovi. Sneg je i dalje veliki, ali sada se lakše živi jer su putevi pročišćeni. Stiglo se do svakog zaseoka u koji smo prošle nedelje na jedvite jade uspevali da dopremimo hranu i lekove – priča Stojković.