in

NEMA RAZLOGA ZA OPUŠTANJE Vladi FBiH će biti predloženo donošenje novih restriktivnih mera

Krizni štab u Zeničko-dobojskom kantonu predložiće Vladi set novih mera koje predviđaju zabranu vanškolskih aktivnosti, rad igraonica, kladionica, usluživanja nargile, kao i niz drugih mera koje su do sada bile fakultativne da bi se sprečilo širenje virusa korona.

Kantonalni ministar zdravstva i predsednik Kriznog štaba Adnan Jupić rekao je da uprkos činjenici da se poslednjih dana beleži blagi pad broja novoobolelih i umrlih od korona virusa, to nikako ne sme da bude razlog za opuštanje, piše Srpskainfo.

On je istakao da je priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove i dalje veliki, a da su slaba karika bolnica nedostatak stručnog osoblja.

Naredba o zabrani rada vrtića ostaje na snazi, dok vrtići ne ispune uslove koje su utvrdili stručnjaci Instituta za bezbednost hrane u Zenici, saopšteno je iz pres-službe kantona.

Jupić je najavio donošenje naredbe kojom će privatne zdravstvene ustanove biti obavezane da nadležnim javnim službama prijavljuju nove potvrđene slučajeve zaraze.

Kada je u pitanju vakcinacija, Jupić je rekao da se distribucija vakcina vrši bez poteškoća, u skladu sa planom imunizacije donesenim na nivou Federacije BiH, i to vakcinama “Fajzer” i “Astra Zeneka” koje su dostupne u EU.

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 24. do 28. marta zabeležen 181 novi slučaj zaraze.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac rekao je da su bolnički kapaciteti izloženi snažnom pritisku, jer iz pojedinih domova zdravlja i dalje pristižu teški pacijenti.