in

Odluka o PROVERI DIPLOMA zaposlenih u institucijama BiH nije na Savetu ministara

Predsedavajući Saveta ministra Zoran Tegeltija rekao je danas na sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Savet ministara nema ovlaštenja da donosi odluku o proveri diploma zaposlenih u institucijama BiH.

Tegeltija je podsetio da je do sada nekoliko puta razgovarano o toj temi, te da je više ponovljen stav institucija da Savet ministara nema ovlaštenje da donosi takvu odluku, prenosi Srpskainfo.

On je rekao da je Ministarstvo civilnih poslova pripremilo odluku, te u međuvremenu pribavilo mišljenja Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, Centra za informisanje i priznavanje dokumenata na području visokog obrazovanja, Ministarstva pravde, te Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao i Institucije ombudsmena za ljudska prava.

– Predstoji još da dobijemo mišljenje Kancelarije za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora – rekao je Tegeltija i dodao da nije siguran da će Savet ministara podržati tu odluku.

On je podsetio da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nekoliko puta oborila slične odluke i pojasnila da Savet ministara nema pravni osnov za to.

– Odluka će biti brzo predložena na Savetu ministara. Razmatrajući sva mišljenja koja dobijemo, opredelićemo se prema toj odluci – rekao je Tegeltija odgovarajući na pitanje poslanika Naše stranke Mirjane Marniković Lepić koju je zanimalo da li je doneta odluka o proveri diploma zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.