in

Počeo proces protiv Dereka Šovina zbog UBISTVA Džordža Flojda

Suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu, optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džžordžža Flojda, počelo je danas u američkom gradu Mineapolisu.

Tokom suđenja tužilaštvo je pokazalo poroti snimak na kojem se vidi kako Šovin pritiska kolenom vrat Flojda nekoliko minuta, dok posmatrači viču na njega tražeći da prestane, a Flojd govori da ne može da diše.

U uvodnoj reči, tužilac Džeri Blekvel zatražio je od porote da zapamti broj od 9 minuta i 29 sekundi, koliko je Šovin, inače belac, kolenom pritiskao vrat Flojdu, dok je on ležžao na zemlji u maju prošle godine, prenosi AP.

Blekvel je naglasio da Šovin nije popustio ni nakon što je “lisicama vezani Flojd, 27 puta rekao da ne možže da dišše, posle čega se višše nije pokretao”.

Blekvel je rekao da je Šovin kolenom pritiskao vrat Flojda “dok život nije istisnut iz njega”.

Zastupnik optužženog Erik Nelson je tvrdio da je Šovin uradio upravo ono za šta je bio obučen tokom 19 godina duge policijske karijere.

Foto: hasini news / youtube

Trenutak hapšenja Džordža Flojda

Nelson je rekao da se Flojd opirao hapšenju i da je Šovin stigao na lice mnesta kako bi pomogao policajcima koji su pokušavali da ubace Flojda u vozilo, dok je broj okupljenih posmatrača postajao sve veći i sve više neprijateljski nastrojen.

Nelson je osporio i tvrdnje da je Šovin kriv za smrt Flojda, navodi Glas Amerike.

– Flojdovu smrt uzrokovali su supstance u organizmu u kombinaciji sa srčanim oboljenjem, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom. Dokazni materijal mnogo je veći od pomenutih 9 minuta i 29 sekundi – naveo je Nelson.

Ben Kramp, pravni zastupnik porodice Flojd, izjavio je pred sudnicom uoči početka sudjenja, da će ovaj proces pokazati da li je, kako se izrazio, Amerika dostojna Deklaracije nezavisnosti.

Optužženi Šse ranije izjasnio da nije kriv za ubistvo Džžordžža Flojda, koji je u trenutku privođenja bio nenaoružžan.

Ukoliko bude osuđen, ŠŠovin će se suočiti sa dugogodiššnjom zatvorskom kaznom.

Očekuje se da će ključna pitanja na suđenju biti to da li je ŠŠovin prouzrokovao Flojdovu smrt i da li je bivšši policajac tokom privođenja postupao razumno.

Suđenje ŠŠovinu trebalo bi da traje oko četiri sedmice u zgradi suda koja je, zbog potrebe pojačane bezbednosti, opasana betonskim ogradama i bodljikavom žicom.

VIDEO: Flojdov kovčeg se doprema u kapelu