in

Popović i Bartolomeo o unapređenju pravne saradnje Srbije i Španije

Popović i Barolome ocenili su da su odnosi dve države na visokom i prijateljskom nivou, kao i da je saradnja u oblasti pravosuđa dobra, ali da postoji prostor za njeno unapređenje i širenje.

Prioritet Vlade Srbije je ulazak u Evropsku uniju, navela je ministarska i dodala da je Srbija apsolutno posvećena Poglavlju 23, te da se mnogo radi i na polju ljudskih prava, borbe protiv korupcije i poboljšanja uslova u pravosuđu.

„Voljni smo i nastojimo da promenimo sve što će nas učiniti evropskom državom, kako bismo dostigli demokratske standarde u 21. veku. U tom smislu mnogo toga je već urađeno, izvršili smo promene brojnih zakona u skladu sa preporukama Evropske unije, a predstoje i ustavne promene”, naglasila je Maja Popović.

Ona je podsetila da je pravna saradnja Srbije i Španije regulisana bilateralnim ugovorima, kao i multilateralnim konvencijama kojima su pristupile obe države.

Ministarka Popović je u ime Vlade Srbije zahvalila ambasadoru na podršci koju Španija pruža Srbiji na putu ka EU, kao i na principijelnom stavu u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ambasador Španije pohvalio je velike napore Srbije na polju usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim standardima.

Bartolome je ukazao da Španija podržava proces evropskih integracija Srbije, te da su zagovornici proširenja Evropske unije jer je to, dodao je, najveća garancija stabilnosti u čitavom regionu, ali i garancija ekonomskog prosperiteta, navodi se u saopštenju.