in

“PRLJAVIM NOVCEM” KUPOVALI UMETNIČKE SLIKE? Policija dva sata pretresala kuću šefa kavačkog klana, evo šta je iz nje izneto

Naoružani specijalci crnogorske policije sa fantomkama koji su upali u domove Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, navodnih vođa “kavačkog klana”, i drugih pripadnika te grupe u istoimenom naselju Kotora, pronašli su umetničke slike velike vrednosti. Moguće je da su “kavčani” slike kupovali od nelegalnog novca, stečenog prodajom droge i to će biti predmet opsežne istrage.

Izvor iz crnogorske policije rekao je da će “kavčani” biti saterani u ćošak i da će morati da dokažu kojim novcem su kupili slike, ali i sve druge vrednosti koje poseduju. Pronađena umetnička dela i ostale predmete sumnjivog porekla policajci su odneli sa sobom, kao privremeno oduzete stvari.

– Inspektori i policajci su upadom u stanove u kojima su zatekli mnogo vrednih slika odmah posumnjali da se radi o ukradenim umetničkim delima iako su ih kriminalci ubeđivali da su umetnička dela dobili na poklon od prijatelja, pokazujući im da poseduju i sertifikate. Legalnost novca će svakako biti predmet dokazivanja, ali neće biti lako dokazati da su nelegalno stečeni iznosi išli na kupovinu slika i da su kriminalci na taj način prali pare, odnosno uvodili ih u legalne tokove – nezvanično otkriva dobro obavešteni sagovornik.

Foto: MUP / MUP RS

Radoje Zvicer

Na udaru Sektora za borbu protiv kriminala, koji je nedavno napravljen spajanjem Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sa Sektorom kriminalističke policije, pojačanog policijskim specijalcima, prvo se našla zgrada šefa mafije Radoja Zvicera, koju su oko 16.30 oklolili i onda upali u nju.

Svuda po okolini bila je policija i kraj je bio zatvoren do večernjih sati.

Policajci su pretresali stanove članova “kavačkog klana”, od najviše rangiranih do najnižih poput telohranitelja. Pretreseni su i svi njihovi automobili u potrazi za drogom, oružjem i predmetima iz raznih krivičnih dela za koja se sumnja da su oni počinili.

U zgradi koja je prekjuče pretresana pre dva meseca su boravili Veljko Belivuk i Marko Miljković, gde su lumpovali do zore na Zvicerovoj slavi, posle koje su se desili potresi u crnogorskom i srpskom podzemlju, kao i hapšenja mafijaša.