in

SA KOSILICAMA, LOPATAMA I METLAMA Ispred Skupštine Banjaluke neobičan skup uoči rasprave o budžetu (VIDEO)

Ispred Gradske uprave se i danas okupilo nekoliko desetina građana koji su kako kažu došli u znak podrške gradonačelniku Draška Stanivukoviću.

Oko desetak mladih ljudi jutros su došli sa kosilicama, lopatama, metlama, piše Srpskainfo.

Povod je sednica Skupština grada na kojoj se razmatra budžet grada. Na budžet grada je većina u Skupštini uložila amandmane sa kojim se Stanivuković ne slaže. To je bio glavni razlog dosadašnjih sukoba i razlog zbog kojeg je juče sednica otkazana i odgođena za danas.

Okupljeni su dočekali Stanivukovića aplauzom uz poruke da ne treba “da popusti”, a gradonačelnik se zahvalio okupljenima.

– Ja prvi svojim telom neću dozvoliti da Grad ostane bez novca za funkcioniranje grada za čišćenja i održavanja grada – rekao je gradonačelnik.

Foto: Vesna Popović / RAS Srbija

Okupljeni ispred Skupštine grada Banjaluka

Okupljeni su skandirali “pusti nas unutra, mi ćemo ih izbaciti”.

Stanivuković je odgovorio “da će ih pustiti unutra ako treba te da ostanu vani prate situaciju”.

– Pratite situaciju i čekajte znak. Ako treba uđite unutra – poručio im je Stanivuković.

Podsetimo, predsednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić prekinuo je juče sednicu, jer, kako je rekao, nije bilo uslova za njeno adekvatno održavanje, s obzirom na to da je konstantno prekidana pauzama zbog konsultacija odbornika.

Okupljeni ispred Skupštine grada BanjalukaFoto: Vesna Popović / RAS Srbija

Okupljeni ispred Skupštine grada Banjaluka

On je naveo da je stav Gradske uprave da amandmani na budžet, koje je skupštinska većina dostavila u subotu, 27. marta, nisu dostavljeni na vreme i da nisu u skladu sa Poslovnikom.

Ilić je napomenuo da je stav skupštinske većine da je jasno naznačila kabinetu gradonačelnika da će taj dan dostaviti amandmane, te da je tražila da neko od njih bude prisutan, što je i ispoštovano i osoba je preuzela i potpisala amandmane.

– Predloženi amandmani, ne samo da nisu dostavljeni na vreme, nego nisu ni u skladu sa zakonima. Današnja sednica naša je velika pobeda, jer smo pokazali građanima kakvu politiku oni zaista vode. Sutra nastavljamo još snažnije – naveo je juče gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Okupljeni ispred Skupštine grada BanjalukaFoto: Vesna Popović / RAS Srbija

Okupljeni ispred Skupštine grada Banjaluka

– Istrpićemo teške trenutke, ali ćemo izgraditi sistem u kojem će se morati poštovati zakon. Kada jednom dopustimo da ‘pregaze’ zakon i Poslovnik, svaki naredni put to će im biti praksa. Oni koji tako rade, moraće snositi odgovornost. Onog dana kada to zaustavimo, pravimo prvi važan iskorak ka postavljenim ciljevima demokratski uređenog društva – poručio je Stanivuković, prenose mediji.