in

SADAŠNJI TALAS ISTI KO PRETHODNI Krive u martu i decembru identično se ponašaju, i ako je verovati tom pravilu, lepe vesti stižu već sledeće nedelje!

Najnoviji talas korone koji je u Srbiji počeo sredinom februara i traje više od mesec dana ponaša se prema brojkama, odnosno prema matematičkom proračunu, gotovo identično kao prethodni novembarsko-decembarski talas. Ako je verovati grafikonima, već sledeće nedelje se očekuje pad broja zaraženih na dnevnom nivou.

Grafikone dva poslednja talasa korone u Srbiji postavio je profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji je rekao da je Srbija osma najzaraženija država na svetu, a od zemalja regiona ispred nas je samo Mađarska.

Foto: Fejsbuk / RAS Srbija

Grafikon profesora informacionih tehnologija Kočovića

– Dosta evropskih zemalja je u prvih deset (Estonija, Češka, San Marino, Mađarska, Crna Gora…), a samo u tri države prethodnih dana opada broj zaraženih (Rusija, Portugal i Albanija) – kaže Kočović.

Petar Kočović
Petar Kočović

Profesor Kočović dodaje da je u odnosu na novembar i decembar situacija u Srbiji mnogo bolja. O tome svedoči i ukupan broj zaraženih – 184.822 u novembru i decembru, a 139.162 od januara do marta.

Takođe, pik prethodnog talasa dostizao je do 8.000 zaraženih dnevno što je više od 2.000 obolelih u odnosu na vrhunas sadašnjeg talasa.

Kako je rekao, do dostizanja kolektivnog imuniteta trenutno treba 249 dana.

– Trebalo bi da u decembru dostignemo 60 odsto kolektivnog imuniteta – kaže profesor Kočović.