in

SANKCIJE RUSIJI Crna Gora, Makedonija i Albanija ne praštaju Putinu hapšenje Navaljnog

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku saopštio je da se više zemalja pridružilo sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava. Među njima su Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

Kako piše “Politika”, pored tri pomenute države, sankcijama EU su se pridružile Ukrajina, Island, Lihtenštajn i Norveška, rekao je on.

– Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta. EU prima k znanju ovu odluku i pozdravlja je – navedeno je u saopštenju Borelja.

Evropska unija je 2. marta uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji. Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.

Кrajem marta je i Кanada uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa Navaljnim.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da nove sankcije EU i SAD protiv Rusije znatno štete ionako žalosnim odnosima. On je primetio da je Кremlj uveren da politika sankcija protiv Rusije ne postiže svoj cilj.