in

Stavovi:Nova kosovska vlada i prioriteti (AUDIO)

S druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje u intervjuu za nemački “Bild” da je neophodno kompromisno rešenje, ali da očekuje nove pritiske samo na Srbiju naročito dolaskom nove američke administracije.

Na vanrednim, osmim po redu, parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji najbolji rezultat je ostvario pokret “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija, osvojivši nešto više od 48 odsto glasova.

Takav preliminarni izveštaj Centralne izborne komisije doveo je Kurtija u poziciju da formira skupštinsku većinu kao budući premijer nove vlade, uz poruku da mu dijalog sa Beogradom nije prioritet, i da će on biti nastavljen samo pod uslovom da Srbija odustane od ideje da nadoknadi gubitak Kosova iz Miloševićevog perioda.

Na pitanje da li će i kao premijer zadržati tako oštar kurs prema Beogradu, za Radio Novi Sad odgovara novinar Milivoje Mihajlović.

“Ja mislim da neće biti oštar, pre svega zbog takozvanog stranog faktora. Ne može Kurti da ostvari ono što je obećavao tokom predizborne kampanje, on će biti primoran da sedne za pregovarački sto. Drugačija je pozicija kada ste u opoziciji, možete da pričate šta hoćete, ali onog trenutka kada preuzimate vlast preuzimate i veliku odgovornost.

“Sjedinjene Američke Države ohrabriće novu kosovsku vladu da da prioritet pregovorima sa Srbijom”, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom brifinga u Vašingtonu. U tom obraćanju iz Bele kuće, izostala je konkretna reakcija na Kurtijeve najave da će biti nastavljen proces ujedinjavanja sa Albanijom. Ipak, u realnost tako definisanog političkog cilja ne veruje ni prištinski analitičar Nedžmedin Spahiju:

“Ja čak verujem da će se zaoštriti odnosi između Kosova i Albanije u vreme Kurtijevog mandata. Budući da svaki put kada neko pomene temu ujedinjenja Kosova sa Albanijom to u Tirani izaziva određenu dozu straha, na šta se odgovara oštro. Tim pre, što u Albaniji nisu računali na pobedu Kurtija na ovim izborima.

Predsednik Vučić je, na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo “zajedno sa susednom državom Kosovo”, odgovorio da je to stvar viđenja i uslov EU. On je poručio da za nas Kosovo nije završena priča iz 2008-e godine i da mi to vidimo drugačije.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručuje da je Brisel spreman za nastavak dijaloga čim nova vlada u Prištini bude formirana, ali da u ovom trenutku nije mudro određivati tačan datum.