in

Tek kada je to rekao, setio se da je premijer

Britanski premijer Boris Džonson, inače u javnosti poznat po svojim gafovima, sada pokušava da se ogradi od komentara da je “zbog kapitalizma, zbog pohlepe” uspešno sprovodena vakcinacija u Velikoj Britaniji. Britanski premijer je ovo izjavio u utorak uveče na privatnom sastanku “Komitet 1922” sa zakonodavcima iz njegove vlastite konzervativne stranke.

“Uspeh s vakcinacijom zahvaljujemo kapitalizmu i pohlepi, prijatelji moji”, rekao je Džonson.

Shvativši koliko bi njegovi komentari mogli biti kontroverzni ako bi bili objavljeni, Džonson ih je zatim povukao gotovo odmah, prema izvorima, rekavši „zapravo žalim što sam to rekao… zaboravi da sam to rekao“, prenosi CNN.

Premijerova kancelarija odbilia je da prokomentariše ovu izjavu za medije.

Komentari koji su usledili nakon ove izjave mogli bi da zabrinu premijera, naročito nakon što je Evropska komisija najavila da će biti oštrija kontrola izvoza vakcina Kovid-19 proizvedenih u bloku.

Briselski plan za vakcine ometaju problemi sa snabdevanjem i distribucijom.

Ono što se očekuje u narednom periodu jeste da će predsednica Komisije Ursula von der Lejen ciljati kompanije u EU za koje Komisija veruje da ne poštuju ugovore potpisane sa Briselom, koje je u ime 27 država članica pregovarala o ugovorima o vakcinama.

Planovi EU takođe uključuju nova ovlašćenja koja omogućavaju EU da zadrži isporuke zemljama koje ne izvoze recipročno vakcine u EU.

Foto: JOHN THYS / EPA;

Ursula fon der Lajen

Lideri iz Nemačke i Irske već su pozvali na oprez u pogledu izvoznih mera koje bi bile usmerene na zemlje.

Velika Britanija, koja se odlučila da ne učestvuje u strategiji EU za vakcine, sprovodi svoj program imunizacije građana znatno brže od ostatka Starog kontinenta. Na domaćem planu, na ovo su mnogi gledali kao rezultat Bregzita i primer onoga što sada može da se učini zemlja oslobođena birokratskog tereta EU.

Evropska agencija za lekove kritikovana je zbog sporosti u odobravanju vakcina, pa su se druge države EU obratile Rusiji i Kini da jednostranim ugovorima o nabavkama zapuše praznine u snabdevanju vakcinama.

Relativni uspeh Velike Britanije bio je sramotan za EU. Bilo kakve pritužbe da Velika Britanija ne igra pošteno ili sugestije za retroaktivne mere mogu da se shvate kao podmetanje iz Brisela, i pokušaj da se druge okrivi za sopstvene neuspehe.

Međutim, Džonsonovi pohlepni komentari mogli bi da budu korisni za EK koja pokušava da ujedini države članice i Britaniju prikaže kao negativca. Time dolazimo do ključnog pitanja: Zašto je Džonson ovo rekao?

Prisutni na sastanku izneli su teorije da se premijer “očito šalio”, pošto je ceo sastanak “hvalio AstraZeneku zbog toga što ne juri profit”, kao i da je “govorio na tipičan Borisov razuzdan način”.

Jedan od poslanika koji je bio prisutan ovom sastanku, rekao je da misli da je Džonson tek nakon svoje izjave setio se da je premijer.

Džonsonove izjave izazvale su kritike na internetu, a političari i javne ličnosti su ih na Tviteru osudili.

Endi Burnham, član opozicione Laburističke stranke i gradonačelnik Mančestera napisao je: “Slavljenje ‘pohlepe’ u pandemiji? Stari dobri Torijevci.”

Velika Britanija i dalje ima najveći broj zaraženih korona virusom u Evropi.

Trenutno odlaganje i osporavanje programa o vakcinaciji i izlaska Britanaca iz kovid zone moglo bi ozbiljno da ošteti premijera i njegovu vladu u trenutku kada sebi ne mogu da priušte još jedan problem, a najmanje onaj koji dolazi iz Evropske unije.