in

U bolnicama se leči više od 1.200 zaraženih

U Srpskoj je hospitalizovano 1.236 pacijenata zbog virusa korona, u Univerzitetskom kliničkom centru RS leči se 501, a u ostalim bolnicama 735 građana.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, na respiratoru je 98 pacijenata, od čega 54 u Univerzitetskom kliničkom centru RS, piše Srpskainfo.

Na kiseoničku masku u bolnici u Banjaluci priključeno je 224 obolelih.

– Životno ugrožena su 63 pacijenta, tešku kliničku sliku ima 225 ljudi, a srednje tešku 200 – podaci su Instituta.

U još deset bolnica u Srpskoj leči se735 pacijenata, od čega se 44 nalaze na respiratoru. Najviše obolelih je u dobojskoj bolnici – 108, a zatim na kovid odeljenjima u Slatini – 107.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Poveća broj pacijenata na respiratoru

U bijeljinskim kovid bolnicama od 65 pacijenata čak 18 je na respiratorima i to je situacija kakva je bila u novembarskom piku naleta virusa korona ali na dvostruko veći broj hospitalizovanih, rekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove u Bolnici “Sveti vračevi” Mikajlo Lazić, prenosi Srna.

Najmlađi pacijent koji se sada leči u bijeljinskoj kovid bolnici ima 30 godina.

– Za razliku od prošlog talasa virusa korona gde su dominirali bolesnici starije životne dobi i sa pridruženim bolestima sada su veoma česti mlađi pacijenti i ljudi srednje životne dobi, čak i oni koji nemaju nikakve komorbiliditete, a imaju veoma tešku kliničku sliku – rekao je Lazić.

Prema njegovim rečima, epidemiološka slika u Semberiji je teška i ne jenjava pritisak na kovid bolnice.

On je dodao da su kliničke slike obolelih teške i izrazito teške, a većina je na kiseoničkoj terapiji i hospitalizacije traju najmanje 15 dana.