in

UKRADEN NAKIT VREDAN 300.000 EVRA, A SVI ĆUTE Radnik obezbeđenja osumnjičen da stoji iza neverovatne pljačke, povezuju ga sa Veljom Nevoljom, a iz Muzeja primenjenih umetnosti 2 GODINE NI REČ

Iz Muzeja primenjene umetnosti ukraden je zlatni nakit vredan 300.000 evra, a ta informacija je javnosti saopštena tek pre nekoliko dana, dve godine nakon pljačke. Kako se navodi, u pljački je učestvovao radnik obezbeđenja muzeja, a pojedini mediji navode da iza svega stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Ovu informaciju potvrdila je prvo ministarka kulture Maja Gojković, navodeći da jedna “navijačka grupa” ima veze i sa kulturom i to ubrzo nakon “pada” Belivukovog klana koji se godinama krio iza partizanove navijačke grupe “Principi” (ranije “Janjičari”).

Kako je kasnije potvrdila i direktorka ovog muzeja Ljiljana Miletić Abramović, pljačka muzeja dogodila se još krajem jula ili početkom avgusta 2019. godine. Ukradeni su brojni predmeti velike materijalne i kulturnoć-istorijske vrednosti. Među njima je najviše bilo nakita – čak 41 komad koji datira iz 19. i prve polovine 20. veka.

– Ukupna vrednost ukradenih predmeta procenjena je na oko 300.000 evra. Među ukradenim predmetima nalazi se nekoliko koji pored materijalne imaju i veliku kulturno-istorijsku vrednost, kao što su, na primer, prsten s grbom, nalaz iz okoline Janjeva s kraja 14. i početka 15. veka, i narukvica sa cvetom od lapis lazulija, čija se istorija vezuje za dinastiju Obrenović i koja je izrađena u Minhenu 1887. godine – rekla je Miletić Abramović za “Kurir”.

Za učestvovanje u krađi osumnjičen je pripadnik obezbeđenja.

– Za krađu je osumnjičen noćni čuvar angažovan preko agencije za obezbeđenje “Dobergard” iz Beograda. Policija je protiv osumnjičenog podnela krivičnu prijavu i slučaj se trenutno nalazi pred nadležnim tužilaštvom. Prema informacijama kojima raspolažemo, ukradeni predmeti još uvek nisu pronađeni – rekla je direktorka.

Foto: veselin milunović / Ustupljene fotografije

Prsten Kraj XIV – početak XV veka, zlato, Muzej primenjene umetnosti

Maja Gojković je ranije navela da je obezbeđnjivanje Muzeja primenjene umetnosti vršila “agencija navijača i huligana povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama”. U agenciji “Dobergard” ovu informaciju demantuju.

“Dobergard” kao licencirana kompanija za pružanje bezbednosnih usluga postoji od 2004. godine, da je usluge obezbeđenja pružala ovoj ustanovi još od 2014. godine kroz više Ugovora o javnoj nabavci, pa i 2019. godine kada se navodi da se desila velika krađa u ovom muzeju. Posebno ističemo da su apsolutno netačni i izneti navodi da iza naše kompanije i vlasnika koji zapošljavaju veliki broj zaposlenih, stoji „jedna od navijačkih grupa povezana sa organizovanim kriminalom“, koja je navodno „još u 2019. godini izvela spektakularnu pljačku u Muzeju primenjene umetnosti i da je o tome policija očigledno zataškavala slučaj“ – saopšteno je iz ove agencije.

Muzej primenjene umetnostiFoto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Muzej primenjene umetnosti

Učestvovanje zaposlenog radnika obezbeđnja u krađi, iz firme “Dobergard” ne žele mnogo da komentarišu. Ako se optužba ispostavi kao tačna, kažu, isplatiće pun iznos štete.

– Poštujući prezumpciju nevinosti i istragu nadležnih organa nećemo komentarisati postupak dok isti ne dobije konačan epilog, a ukoliko se zaista utvrdi krivica samo našeg službenika obezbeđenja, mi ćemo kao odgovorna kompanija u svojstvu njegovog poslodavca nadoknaditi pun iznos štete u iznosu koji navodi ministarka Gojković – zaključio je Đukić za “Blic”.

Kako su beogradski mediji naveli, krađa je primećena ubrzo nakon što je izvršena, ali Ministarstvo kulture o tome nije bilo obavešteno, a iz muzeja o tome nisu ništa javno saopštavali.

“Zamislite da nestane neko zlato iz Luvra, koliko bi pažnje država pridala tome ili bi ti predmeti bili svuda objavljeni, a ovde se ništa nije desilo – navela je ministarka, a prenela “Politika”.

Gojković je rekla da je iz Muzeja saopšteno da su tako postupili zbog sprovođenja policijske istrage i prikupljanja dokaza, jer im je “primarni interes pronalazak ukradenih predmeta”.