in

Usvojen zakon o ćirilici –

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je u 13. septembra predstavila predlog zakona i istakla da se on usvaja po hitnom postupku povodom novoustanovljenog praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Razlozi za donošenje ovog zakona, kako se navodi u obrazloženju, sadržani su u potrebi da se ustanove dodatne mere čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i pospeši šira upotreba ćirilice u javnom životu, s obzirom na njen istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Njime je predviđeno da ćirilicu moraju da koriste svi koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Drugi skup mera je stimulativne prirode i on je prvenstveno usmeren na privatni sektor, a pre svega na sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu.

Predviđena je mogućnost za poreske i druge administrativne olakšice privatnom sektoru, koje se mogu ustanoviti, u skladu sa posebnim zakonima, za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju odluče da koriste ćirilično pismo, što uključuje i njegovo korišćenje u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

Kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraju imati logo ispisan na ćirilici.

Vlada Srbije, po ovom zakonu, osniva Savet za srpski jezik, koji prati i analizira stanje u oblasti njegove upotrebe u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćirilice, a zadatak mu je i da daje preporuke, predloge i stručna mišljenja.

Za kršenje odredbi novog zakona predviđene su novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara.

Suština amandmana je da obavezno ćiriličko pismo u slučaju srpskog jezika neće uticati na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina. 

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u raspravi da donošenje zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma ne ugrožava nikoga ko govori drugim jezikom ili piše latinicom.

Istovetan zakon usvojila je i Skupština Republike Srpske, a dva zakona će biti, kako je rekla Gojković, ne samo važan korak napred u negovanju jezičke kulture, već i snažna potvrda neraskidivih veza i zajedničke politike Republike Srbije i Republike Srpske.

Dačić: Skupština dala doprinos jedinstvu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave srpskom narodu svim građanima Srbije.

“Narodna skupština Srbije, a i Skupština RS dale su svoj doprinos Danu nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mislim da je to jedan veliki doprinos koje će generacije iza nas videti kakvi će biti efekti toga”, rekao je Dačić Tanjugu.

On je podsetio da su osnovna obeležja jednog njegov jezik, pismo, navodeći da se usvojenim zakonom čuva tradiciju, istorija, ali i nacionalni identitet.

“Ono što je najvažnije jeste srpsko jedinstvo, to je nešto čemu svi treba da težimo, zato je pozitivna činjenica da mi obeležavamo Dan srpskog jedinstva i svi oni koji se bune i koji su protiv proslavljanja ovog dana treba da odgovore na pitanje kako im do sada nije smetalo albanske zastave”, poručio je Dačić.

Čestitajući građanima Dan srpskog jedinstva, Dačić je rekao da će se obeležavanje nešto čime će se srpski narod uvek ponositi.