in

UTORAK JE DAN D: Dr Kon je rekao da su današnji podaci posebno važni

Svi s nestrpljenjem čekamo popuštanje mera, a to, prema rečima Kriznog štaba, zavisi od broja zaraženih na dnevnom nivou. Kako su brojevi uvek niži za vikend, a tek utorkom vidimo pravu sliku, današnji presek bi mogao da bude ključan za odluku o relaksaciji mera.

– Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak – kazao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Tokom ove jednogodišnje pandemije već se ustalilo kao pravilo da vikendom imamo manje zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da to nikako ne odražava pravo stanje.

– Svi podaci za vikend nisu relevantni, uvek se za vikend i praznik manje testira, ali ćemo već u toku nedelje imati situaciju da se taj broj povećava – upozorio je za “Blic” dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korna virusa.

Razlika skoro 1.000

Juče je bilo 4.512 zaraženih, a u nedelju 4.497. Dok je prošle nedelje u sredu bilo 5.475, odnosno oko 1.000 zaraženih više nego za dane vikenda, što ilustruje tezu o “nerealnim brojkama tokom vikenda”.

Dr Kon je upozorio da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna bez obzira na brojke.

– Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo – kazao je epidemiolog.

Popunjeni kapaciteti

Da situacija nije nimalo zavidna potvrdio je danas i infektolog Goran Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, koji je naglasio da su kapaciteti u zdravstvenim ustanovama gotovo popunjeni.

– Situacija nije laka, mesta za kovid bolesnike su gotovo popunjena, jer se njihov priliv ne smanjuje, imamo mesta za 24 sata ili nešto više od toga, nakon toga će morati novi kapaciteti da se otvaraju – izjavio je danas direktor Infektivne klinike.

On je dodao i da će Selters banja preći u kovid sistem do kraja nedelje, a i da se i drugi centri pripremaju kako bi se obezbedili dodatni kapaciteti.

– Seltres se priprema da uđe u kovid sistem najbrže moguće. To će biti najkasnije u petak za Beograd – kazao je on i dodao “svaki od regionalnih centara se sprema da obezbedi dodatne kapacitete”.

Dakle, čekamo 15 časova da vidimo presek za prethodna 24 sata i to će, po svemu sudeći umnogome odrediti mere za dane pred nama.