in

“Vakcine odmah staviti u upotrebu” Stevandić predložio zaključak s ciljem što brže imunizacije stanovništva u BiH

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić predložio je da se na današnjoj sednici uvrsti nova tačka dnevnog reda, s ciljem lakšeg stavljanja u upotrebu u BiH svih vakcina protiv virusa korona.

Stevandić predlaže zaključak kojim Predstavnički dom traži od Saveta ministara i Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH da hitno, a najkasnije za sedam dana, u parlament po hitnom postupku upute izmjene i dopune Zakona o lekovima, te da izmene Pravilnik o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje leka u promet, piše Srpskainfo.

– Cilj je omogućiti da se vakcine protiv virusa korona, čiju je upotrebu prethodno odobrila Evropska agencija za lekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH. Ovakve izmene zakona i podzakonskih akata važile bi do okončanja proglašene pandemije kovid 19 – piše u predloženom zaključku.

U obrazloženju, Stevandić ističe da je neophodno ubrzati ili izbeći nepotrebne procedure jer je jasno da su sredstva za imunizaciju koja su dospela u BiH, kupovinom ili donacijom, već registrovana u zemljama EU i u zemljama sa kojima graniči BiH.

Međutim, zbog nedostatka entitetske većine iz Federacije, zaključak nije prošao po hitnom postupku, pa će se naći u redovnoj proceduri na sledećoj sednici.