in

Vitamini i minerali NAJTRAŽENIJA ROBA na tržištu

Tokom epidemije korona virusa u Srpskoj je značajno porasla potrošnja vitamina i minerala, koji su postali neizostavan deo kućne apoteke u velikoj većini domaćinstava. Zato ne čudi što je njihova prodaja unazad godinu dana povećana više od tri puta.

Iz apoteka poručuju da su mnogi građani i pre korone kupovali i vitamine i minerale, ali da su oni u ovoj epidemiji zasigurno postali jedna od najtraženijih roba na tržištu, piše Srpskainfo.

Osim što ih kao deo terapije uzimaju zaraženi SARS-CoV-2 i oboleli od kovida 19, kao i oni koji su u fazi oporavka, određene vitamine i minerale mahom i redovno preventivno piju i ostali, kako bi ojačali imuni sistem i kako bi se, ako se desi da dobiju koronu, lakše izborili sa ovom teškom zarazom.

Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija

Dom zdravlja Kovid ambulanta

Terapija

Reč je o suportivnoj, odnosno terapiji čiji je cilj da bolesnicima olakša tegobe koje nastaju tokom lečenja osnovne bolesti, kao i posledice koje nastanu tokom takvog lečenja. Jedna tura, koja podrazumeva vitamine C i D, te minerale cink i magnezijum, košta oko 40 KM (20 evra), što znači da su samo oni kod kojih je u Srpskoj potvrđen SARS-CoV-2 za ovu terapiju dali najmanje dva miliona KM (oko milion evra). Do juče je, naime, u RS korona virus otkriven kod 52.259 ljudi, od čega se oporavilo njih 38.112, dok je bitku s kovidom do sada izgubilo 2.611 građana, što znači da trenutno imamo 11.536 aktivnih slučajeva.

Iz domova zdravlja poručuju da se vitaminsko-mineralna terapija, bez izuzetka, preporučuju svima za koje se utvrdi da su pozitivni ili su oboleli od kovida.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da se pacijentima, kod kojih je potvrđena infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2, kao redovna terapija propisuje i vitaminska terapija, kao suportivna terapija.

Preporuka lekara

Naglašavaju da se od vitamina preporučuje korišćenje vitamina D3, vitamin C i vitamini B kompleksa, te mineral cink.

– Za ove preparate se pokazalo da su korisni u jačanju imunološkog sistema, što pomaže pacijentima da se lakše izbore s infekcijom – ističu za Srpskainfo u banjalučkom Domu zdravlja. Objašnjavaju da se vitaminsko-mineralna terapija preporučuje i pacijentima s blagim formama bolesti kovida-19, kao i onima sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama.

– Ova terapIja se preporučuje svima njima, bez obzira da li se nalaze na kućnom lečenju ili su hospitalizovani – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Dodaju da se doze vitamina i minerala razlikuju u odnosu na težinu kliničke slike.

– Tako se pacijentima s blagim i umerenim kliničkim slikama preporučuju tablete vitamina C, dva puta po 500 miligrama, vitamin D3 1000 IJ, dva puta dnevno, i cinka, tablete od 100 miligrama jednom dnevno. Pacijentima sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama se preporučuju veće doze, i to vitamin C tri puta gram dnevno, vitamini B kompleksa, Vitamin D3 1000 IJ dva puta dnevno – ističu u Domu zdravlja Banjaluka i naglašavaju da se pomenuta terapija preporučuje i pacijentima u fazi opravka od kovida-19.

VoćeFoto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Voće

Apoteke

U apotekama su potvrdili za Srpskainfo da je prodaja vitamina i minerala tokom epidemije porasla najmanje trostruko.

– Građani najviše kupuju vitamin C i D, i to u što većim dozama, te minerale cink i magnezijum. Uzimaju ili njihova pojedinačna pakovanja ili razne kombinacije. Određeni broj građana traži tablete, a neki kupuju granule u kesicama, šumeće tablete i slično. U svakom slučaju, unazad godinu dana imamo veliko interesovanje za vitamine i minerale – poručuju iz apoteka.

Velimir K. iz Banjaluke, koji je nedavno preležao koronu, kaže da je sve vreme trajanja bolesti, između ostalog, pio i vitamine.

– Imao sam početak upale pluća, ali je forma bolesti, generalno, bila blaga. Osim antibiotika, probiotika i lekova koji sprečavaju stvaranja tromba, pio sam i vitamine i minerale. Cela terapija me je koštala tačno 80 KM (40 evra), a polovina ovog iznosa bili su vitamini i minerali. Kad je potvrđeno da sam pozitivan na koronu, vitamine je pila i moja supruga, preventivno. I sada, kada je bolest iza mene, nastavio sam da ih uzimam, ali ne u onoj meri kao kad sam bio zaražen – kaže naš sagovornik.