in

Vojska najčvršći bedem odbrane zemlje

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas da obučenost pripadnika vojske, njihova posvećenost, visok moral i snaga, pokazuju da građani Srbije imaju pravo što veruju svojoj Vojsci i da je ona najčvršći bedem odbrane naše zemlje.

Stefanović je obišao pripadnike Vojske Srbije koji se obučavaju u terenskim uslovima na poligonu “Peskovi” kod Velikog Gradišta gde se, tokom druge polovine marta, istovremeno realizuje obuka polaznika Kursa za snajperiste u organizaciji Centra za obuku Kopnene vojske iz Požarevca, dok Centar za obuku i usavršavanje podoficira iz Pančeva sprovodi aktivnosti iz plana Osnovnog kursa za podoficire.

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Kazao je, kako se navodi u saopštenju, da očekuje da će tokom ove godine 300 profesionalnih vojnika biti unapređeno u prve podoficirske činove, nakon čega će se pridružiti svojim jedinicama u novom kapacitetu.

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Stefanović je, ocenjujući prikazano, kazao da su polaznici Kursa za snajperiste i Osnovnog kursa za podoficire pokazali koliko je važna obuka u svakodnevnom radu vojske kako bi naši vojnici bili profesionalni i efikasni.

– To govori koliko ćemo i u budućnosti morati da ulažemo u naše poligone, u našu Komandu za obuku i u ljude koji sprovode ovakvu vrstu aktivnosti, zato što su oni pravo blago za VS. Na ovaj način dobijamo vojnike koji znaju šta rade. Dobijamo starešine koje će biti dodatno obučeni, ali, naravno, nastavljamo da ulažemo u njihovu opremu – podvukao je on.

Rekao je da će biti nastavljeno ulaganje u sve ono što je važno za njihov svakodnevni rad i za one dužnosti koje su vezane za prevenciju, odnosno za odvraćanje svakog potencijalnog neprijatelja koji bi mogao da pomisli da napadne Srbiju.

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Stefanović je rekao da je važno da jedinice vojske svakodnevno rade i da se obuka za starešinske dužnosti, ali i za druge specijalnosti u Vojsci, izvodi u što realnijim uslovima.

Stefanović je, nakon neformalnog razgovora sa vojnicima, istakao, da će, pored povećanja plata koje se očekuje za sedam dana sa prvom aprilskom uplatom, Ministarstvo odbrane raditi na tome da se unapredi kvalitet uniforme i ostale opreme koju vojnici koriste.