in

Vučić i Petriček o unapređenju saradnje i investicijama

Predsednik Vučić je zahvalio ministru Petričeku na poseti i naglasio da su redovni kontakti i susreti zvaničnika od izuzetnog značaja za unapređenje odnosa Srbije i Češke.

Vučić je posebno pozdravio održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije, što odražava zdrav interes kompanija i privrednika za širenjem poslovanja, kako bi se redovni ekonomski tokovi što pre nastavili nakon izuzetno teške godine.

“Srbija izuzetno poštuje češka ekonomska dostignuća u prethodnoj deceniji. Uveren sam da ćemo se izboriti sa pandemijom i da će naša privredna saradnja doprineti da se ozbiljne ekonomske posledice pandemije što pre ublaže, kako bismo svi mogli da se okrenemo budućim projektima koji će podići kvalitet života ljudi”, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija postala jedna od zemalja sa najboljim uslovima za strane investitor

e, budući da je politički stabilna i da ima sjajan tim stručnjaka koji su napornim radom stvorili izuzetnu invesiticionu klimu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ministar Petriček je izrazio zahvalnost na mogućnosti da dođe u Beograd sa privrednom delegacijom i dodao da je ekonomska saradnja od velikog značajna za obe strane.

On je naveo da je kriza umanjila nivo i obim ekonomske saradnje, ali da je i robna razmena od 1,2 milijarde evra, koja je ostvarena prošle godine, veoma važna s obzirom da je 2020. godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu izuzetno teška za ceo svet.

“Uveren sam da će privrednici naći prostor za unapređenje saradnje, kao i za investiranje i realizaciju novih projekata”, rekao je ministar Petriček.

Istakao je da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

“Želimo da razmotrimo više poslovnih mogućnosti u Srbiji i zato je sa mnom došlo 20 privrednika. Pre krize smo imali najnižu stopu nezaposlenosti i sada istražujemo druge poslovne destinacije i mogućnosti, a Srbija nam je kulturološki i istorijski veoma bliska”, rekao je ministar Petriček.

Kazao je da Češka želi da održi redovne kontakte sa Srbijom na najvišem nivou.

Predsednik Vučić je istakao da je sa posebnim zadovoljstvom prihvatio poziv predsednika Zemana da poseti Prag u maju ove godine i dodao da je uveren da će se tokom te posete inicirati projekti sa čijom bi realizacijom trebalo otpočeti što pre na obostranu korist dve zemlje.

Selaković i Petriček: Nastavak dobre saradnje i dijaloga

Šefovi diplomatija Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, saglasili su se danas da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, i da današnja poseta češke delegacije Beogradu predstavlja dinamiku i kontinuitet političkog dijaloga koji postoji na svim nivoima.

Selaković je naveo da će dobre i tradicionalno prijateljske odnose potvrditi i poseta predsednika Aleksandra Vučića Pragu 18. i 19. maja i zahvalio se Petričeku, češkoj Vladi i predsedniku Tomašu Zemanu na snažnoj podršci Srbiji u evropskim integracijama.

“Češka iskreno i snažno podržava evropski put Srbije i uvereni smo da ćemo tokom portugalskog predsedavanja imati i održavanje Međuvladine konferencije u što skorije vreme”, kazao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

selakovic, petricek, ceska

Dodao je da je tokom sastanka sa Petričekom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine i regionalnoj saradnji.

Istakao je da je Srbija bila, jeste i biće spremna da Češkoj pruži podrsku u daljoj borbi protiv epidemije Kovid 19 i svemu što ona prouzrokuje.

“Činjenica da je danas održan biznis forum govori o tome da postoji sa obe strane spremnost da i nakon pandemije kovid 19 pomažemo jedni drugima i privredno u prevazilaženju loših ekonomskih posledica pandemije”, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je ekonomska saradnja dosegla nivo godišnje razmene od skoro 1,2 milirajdi evra, od čega je srpski izvoz u Češku više od 635 miliona evra i uprkos pandemiji kovida-19 pokazao je tendenciju rasta, a ne pada.

Prema njegovim rečima, susret u Beogradu dobija na značaju još više činjenicom da je sa ministrom Češke došlo i 20 poslovnih ljudi koji su imali sastanke sa kolegama iz Privredne komore Srbije, među kojima su predstavnici kompanija koje investiraju ili planiraju da investiraju u našoj zemlji.

“To je prvi odlazak delegacije Češke od početka pandemije i time je dodat veći značaj ovoj poseti i jačanju odnosa”, kazao je Selaković.

On je rekao da su razgovarali i o kulturnoj saradnji i da je Srbija spremna da podrži održavanje izložbe u Pragu o češko – srpskim istorijskim odnosima, kao i da su uputili molbu za očuvanje posebnog lektorata za srpski jezik na Karlovom Univerzitetu u Pragu.

Ministar Petriček izrazio je zadovoljstvo što je danas u Beogradu sa delegacijom preduzetnika i zahvalio se na organizaciji privrednog foruma u okolnostima koje diktira pandemija virusa korona.

“Možemo danas da se nadovežemo na tradicionalno dobre odnose i da razgovaramo o razvijanju ekonomske saradnje. Češka je zainteresovana da sa Srbijom radi na razvijanju saradnje u oblasti trgovine, ekonomskim investicijama, strateškim sektorima kao što su na primer železnički saobraćaj, pametni gradovi”, kazao je Petriček.

Istakao je da češke firme spadaju u značajne investitore u srpsku ekonomiju.

Petriček naglašava da Češka podržava Srbiju u evropskim integracijama i kaže da smatraju da proces proširenja treba da ide brže.

“Za vreme portugalskog predsedavanja želimo da pošaljemo nove impulse kada je u pitanju proces proširenja, ali da se usmerimo i na praktičnu debatu. Češka je kao i Srbija morala da se sprema za ulazak u EU i spremni smo da prenesemo sva naša iskustva Srbiji”, kazao je Petriček.

Šef češke diplomatije je naveo da žele da ojačaju i saradnju u oblasti turizma i u tom smislu naveo da češki turisti do sada nisu dovoljno otkrili Srbiju, kao i da Češka želi više srpskih turista.

Tokom dana, kako je naveo, očekuju ih i razgovori o regionalnoj saradnji.

Petriček naglašava da Češka tradicionalno podržava države Zapadnog Balkana kada je u pitanju saradnja sa Višegradskim fondom.