in

Vučić predao Zaevu prvi kontingent vakcina sa porukom da živimo kao najbolji susedi i prijatelji

Na graničnom prelazu Tabanovci Zaev e dočekao Vučić, koji mu je uručio 4.680 vakcina “Fajzer” neophodnih za imunizaciju građana protiv korona virusa.

“Doneli smo 4.680 vakcina, to je u prvoj fazi. Mislim da je to lepa vest za našu braću”, rekao je Vučić.

Zaev je na to uzvratio – hvala vam puno.

Vučić je rekao da je kompanija Fajzer tražila da se vakcine predaju po svim procedurama.

U pitanju je polovina od ranije dogovorenih oko 8.000 doza koliko ce Srbija obezbediti Severnoj Makedoniji.Zaev ponosan što su NATO, Vučić što je Srbija vojno neutralna

Ponosan sam što smo članica NATO, ali svi smo svesni da nedostaju vakcine u svetu, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Makedonski premijer je kazao to odgovarajući na pitanje novinara u Tabanovcima da prokomentariše svoju izjavu da Severna Makedonija iako članica NATO nema nijednu vakcinu, dok Srbija koja je bliska i sa Rusijom i sa Kinom ima nekoliko vakcina, uključujući i američku.

“Mi smo mala zemlja, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana pravili smo dogovor sa Fajzerom i sa Sinofarmom iz Kine koja bi trebala da stigne kod nas uskoro, ali definitivno postoji deficit vakcina u svetu”, kazao je Zaev.

Dodao je da je Severna Makedonija srećna što srpski narod ima više vakcina i izrazio zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić što je srpsko rukovodstvo, kao i narod bio spreman da vakcine koje ima podeli sa makedonskim narodom.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kao što je makedonski premijer Zoran Zaev ponosan što je Severna Makedonija član NATO, ponosan na to što je Srbija vojno neutralna.

“Kao što je Zoran ponosan na NATO, ja sam ponosan na činjenicu što smo vojno neutralni i naravno da poštujemo odluke svih drugih zemalja u regionu”, kazao je Vučić.

Primopredaja vakcina trebalo je prvobitno da se održi u četvrtak, ali je odložena za tri dana zbog, kako je navedeno, neophodnosti nabavljanja dodatne tehničke dokumentacije.

sa porukom da živimo kao najbolji susedi i prijatelji

“Srećan sam što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon predaje donacije premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvog kontigenta vakcina koji Srbija donira toj zemlji, da je srećan što ta zemlja može da krene u imunizaciju i što je Srbija mogla da pomogne braći i prijateljima

“Srećan sam što građani Severne Makedonije mogu da krenu u imunizacije i pre nekih drugih u regionu u ovom delu sveta i što smo mogli da pomognemo braći i prijateljima”, naglasio je Vučić u obraćanju na graničnom prelazu Tabanovce.

Srbija nema nikakvih drugih interesa sem da pokazuje priajateljstvo prema svim građanima Severne Makedonije, naglasio je on.

“Ništa osim da naše prijateljstvo napreduje i da uvećamo ekonomsku saradnju i da možemo da živimo ne samo kao najbliži susedi već i kao najbolji prijatelji”, poručio je predsednik Vučić.

Mogli smo još pre 10 dana to da uradimo, dodao je, ali da smo imali mnogo problema sa dobijanjem dozvole za izvoz, pošto stroge procedure moraju da se ispoštuju.

Zahvalan sam i Fajzeru koji su nam to omogućili, dodao je Vučić.

vucic,zaev

Krizna vremena pokazala da važi “u se, i u svoje kljuse”

Predsednik Vučić izjavio je danas da će i iz EU stići vakcine u zemlje regiona i da će nam one biti potrebne kada god da stignu, ali da je i ova situacija pokazala da se u kriznim vremenima važi, pre svega, ono “u se, i u svoje kljuse”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što do danas iz EU nije stigla nijedna vakcina u Srbiju, Severnu Makedoniju, BiH, Crnu Goru ni Albaniju, iako je EU te vakcine iz Kovaks programa dobila pre dva meseca.

“Stići će i iz EU, kad god dođu doborošle su, jer nama je potrebno mnogo vakcina, trajaće korona više godina i biće nam potrebne”, naveo je Vučić.

Dobro je ako mi možemo jedni drugima da pomognemo, naglasio je on.

“Kada su krizna i teška vremena naučio sam, pošto sam malo stariji i iskusniji po tom pitanju od Zaeva, uvek u se i u svoje kljuse, a onda tek sve drugo”, naveo je Vučić.

zaev,vucic,zagrljaj

Dodao je da će nam mnogo značiti kada budemo dobili vakcine u martu ili u aprilu, jer ćemo morati i tokom leta i jeseni da vakcinišemo ljude.

Tako da hvala EU na tome, naglasio je Vučić.

Upitan da li očekuje da se uskoro BiH i Crna Gora priključe inicijativi Mali Šengen, čiji se značaj za region i interese građana pokazao i u ovoj situaciji, Vučić je rekao da su svi dobrodošli.

“Svi su doborodošli i Sarajevo i Podogorica i Priština i nemamo nikakav problem sa tim, i Zaev će to isto da kaže”, naveo je Vučić.

O donaciji vakcina razgovaramo i sa drugima u regionu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i sa drugim zemljama u regionu razgovara o pomoći i donaciji vakcina i dodao da to nije posao koji se završava za 24 sata.Dodatna pomoć zdravstvenim radnicima od 10.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zdravstveni radnici koji su učestvovali u procesu vakcinacije u Srbiji dobiti dodatnu podršku od 10. 000 dinara.

Vučić je na graničnom prelazu Tabanovce gdej je predao je danas premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontigent vakcina koji Srbija donira toj zemlji zahvalio našim zdravstvenim radnicima i istakao da su taj predlog prihvatili premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar finansija Siniša Mali.

“Dobra vest za građane Srbije, je da smo mi do danas vakcinisali 840. 000 doza, odnosno 635. 000 ljudi je vakcinisano, neki su i revakcinisani. Što se vidi po brojkama. Hvala svim zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u vakcinaciji”, rekao je Vučić.

“To su stvari i pregovori koji traju mesecima unazad. Razgovaramo i sa drugima u regionu, ali ne samo da je Severna Makedonija bila najbrža i pokazala najveće interesovanje, već imamo i prijateljske odnose i to je bila naša dužnost”, kazao je Vučić na graničnom prelazu Tabanovce nakon primopredaje kontigenta Fajzerovih vakcina Severnoj Makedoniji.

Kada kažete da su u Srbiju stigle vakcine, to je rezultat rada koji je trajao mesecima, kazao je predsednik i dodao da sutra u Srbiju stiže 41.000 doza Fajzerovih vakcina, a da se narednih dana očekuje i Astra zeneka.

Predsednik Srbije je još jednom čestitao početak imunizacije bratskom makedonskom narodu.

Vučić:Vakcine stigle čim je završena procedura sa Fajzerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su sinoć završene sve procedure za donaciju Fajzerovih vakcina Severnoj Makedoniji i da je sve učinjeno da se one što pre dopreme kako bi počela imunizacija zdravstvenih radnika u ovoj zemlji.

Vučić je novinarima na Tabanovcima rekao da se odmah po završetu procedura sa Fajzerom čuo sa severnomakedonskim premijerom Zoranom Zaevim sa kojim je dogovoreno da se požuri sa isporukom vakcina i zato je to učinjeno već danas.

Sve druge doze stizaće na vreme, i pitanje je tehnike, rekao je Vučić na novinarsko pitanje šta je bio problem i zašto je došlo do odlaganja dopremanja vakcina.

Vučić je objasnio da Srbija ima ugovor sa Fajzerom kada je naručivala velike količine vakcina i kroz Kovaks program i kroz bilateralni ugovor sa Fajzerom koji je predviđao da vakcine ne smeju da se otuđuju.

“Mi ne možemo neke druge vakcine da vam damo, jer sve firme rade na zaštiti svojih proizvoda”, napomenuo je Vučić i dodao da je Srbija Fajzeru morala da pruži sve potrebne garancije koje se odnose na transport i druge uslove i da su ovi ugovorni problemi rešeni.

On je rekao da postoje i zemlje koje imaju takav geopolitički pristup da Srbija ne može da odlučuje gde će ići vakcine.

Premijer Zoran Zaev izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić, ministru Zlatiboru Lončaru što su izdejstvovali saglasnost od Fazera i pružili prvu pomoć u vakcinama koja, kako je rekao, mnogo znači.

Zahvalio je i srpskom narodu na ogromnoj solidarnosti koju je iskazao i istakao da će sa vakcinama iz Srbije biti vakcinisani medicinski radnici u kovid centrima.

Zaev je rekao i da je sve ovo izraz velikog prijateljstva, kao što je to i otvaranje granica i drugi vidovi saradnje kroz “mini šengen”.

makedonija,srbija,zastave

“Potpisali smo dogovor o međusobnom pomaganje i radimo za dobro svih naroda”, poručio je Zaev.

“Srbija odvojila od svojih vakcina – nećemo zaboraviti”

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da je to što je srpski narod odvojio svoje vakcine za narod Severne Makedonije velika i ozbiljna poruka – bratstva i prijateljstva koju Severna Makedonija neće zaboraviti.

Zaev je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa inicijativom Mali Šengen, rekao da to što rade Srbija, Severna Makedonija i Albanija je primer saradnje koja samo unapređuje saradnju koju imamo kroz evropske procese, kao što je Berlinski proces, ali i sve ostale vrste saradnje.

“Želimo da pokažemo mnogo više nego što je do sada postignuto. Otvorena su vrata i za Kosovo, BiH i Crnu Goru i verujemo da će se vrlo brzo priključiti ovoj inicijativi, jer ona donosi samo dobro i koristi za narod”, naveo je Zaev.

Očekuje od EU da vrlo brzo pošalje, kako je rekao, vakcine solidarnosti.

“Komesar Varhelji najvaljuje 70 miliona evra pomoć, a sada je razlog samo nedostatak količine (vakcina). U takvom trenutku nedostatka količine vakcina, srpski narod odvaja od svojih vakcina i daje makedonskom narodu. Ovo je ozbiljna i velika poruka, poruka bratstva i prijateljstva koju svakako naš narod neće zaboraviti”, poručio je Zaev.

Radimo na tome da se otvori prelaz Miratovac-Lojane

Predsednik Vučić rekao je danas da Srbija radi sve da se otvori novi granični prelaz Miratovac – Lojane, ali da to nije jednostavna i laka stvar.

Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja na graničnom prelazu Tabanovce, rekao da je sa Zoranom Zaevim razgovarao o tome i da je premijer Severne Makedonije pokazao veliko interesovanje, kao i da postoji značajno interesovanje albanskog življa koji živi sa druge strane naše granice da se taj prelaz otvori.

Srbija i Severna Makedonija potpisale su krajem 2019. godine Sporazum o uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza Miratovac – Lojane koji nakon ispunjenja svih uslova treba da proradi kao integrisani granični prelaz za međunarodni putni saobraćaj.

“To za nas nije tako jednostavna i tako laka stvar, ne zbog političkih razloga, već zbog toga što morate da plaćate svakoga dana ljude koji će da rade, to su nam uvećani troškovi, a gledamo da troškove smanjujemo, ali nemojte da brinete I taj posao ćemo da završimo”, rekao je Vučić.