in

Pompeo u Hrvatskoj o prodaji aviona

Očekuje se da će Pompeo saopštiti informaciju o ukidanju američkih viza za državljane Hrvatske.

Pompeo će, kako je najavljeno, u Dubrovniku razgovarati sa premijerom i ministrom spoljnih poslova, Andrejem Plenkovićem i Gordanom Grlić Radmanom, a u razgovorima će učestvovati i ministar odbrane Mario Banožić.

Očekuje se da će sa Pompeom hrvatsko rukovodstvo razgovarati i o kupovini borbenih avionih, nakon što je u Hrvatskoj zbog intervencije SAD prošle godine propala kupovina polovnih izraelskih

F-16
Baraka.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude.

SAD nude novi

F-16
blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen

C/D
model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model

F-16
, blok 30.

Pompeo negativan na korona virus

Pompeo je izjavio da su on i njegova supruga negativni na korona virus, javlja Rojters.

On je to rekao u Dubrovniku, a nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio da su on i njegova supruga Melanija pozitivni na virus.

Zbog novonastale situacije Tramp je otkazao predizborne skupove, a za sada se ne zna da li će naredna debata dvojice kandidata, zakazana za 15. oktobar biti održana.

SAD su, podseća Hina, poslednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirale vojnu opremu u vrednosti nekoliko stotina miliona dolara.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme

5G
mreže i

LNG
terminala.

Hrvatska je, piše Hina, počela sa uvođenjem

5G
mreže u svoje gradove.

Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi

5G
grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu, navodi se, brine širenje kineskog uticaja pa u tom smislu i učešće

Huaweija
u izgradnjama

5G
internet mreža u svetu.

Tokom posete Italiji u sredu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja ekonomskog uticaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju

5G.

Hrvatska je značajno povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most – gradi upravo kineska kompanija, podseća Hina.

Hrvatska je, dodaje se, deo inicijative Kina+16, platforme za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Kina, svetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, poslednjih godina je počela više da ulaže u srednju i jugoistočnu Evropu.

Inicijativu 16+1 smatra integralnim delom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svetu.

S druge strane, SAD rade na tome da se globalno smanji kineski uticaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji, piše Hina.

Koji će stav Hrvatska zauzeti po pitanju

5G
tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti

5G
mreže, Grlić Radman pre nekoliko dana nije hteo da odgovori, ali je poručio da će se “razgovarati o tome”.

Tema dubrovačkog susreta će, očekuje se, biti i ukidanje dvostrukog oporezivanja između dveju država.

Pompeo: Nastavićemo ozbiljno angažovanje na Balkanu

Američki državni sekretar Majk Pomepo izjavio je danas da će Sjedinjene Države biti više diplomatski uključene na Balkanu i u tom kontekstu pomenuo ono što je urađeno kada su u pitanju Beograd i Priština.

“Ima još mnogo da se uradi. To je proces, ali napravili smo dobar prvi korak. Nastavićemo da se angažujemo na ozbiljan način”, rekao je Pompeo u Dubrovniku odgovarajući na novinarsko pitanje o potpisivanju ekonomskog sporazuma u Vašingtonu kao i o situaciji u regionu.

On je dodao da će SAD nastaviti da se angažuju na Balkanu, navodi se u saopštenju Stejt departmenta sa konferencije za novinare koju je Pompeo održao u Dubrovniku posle sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.