in

Redovnim pregledom protiv raka dojke

ŽABALJ –

U stopi obolevanja Srbija spada u zemlje sa umerenim rizikom obolevanja od raka dojke ali po stopi umiranja od tog raka spadamo u visokorizične zemlje, pokazuju podaci Instituta Batut. Redovan pregled jedna je od mera prevencija a kako bi što više žena ozbiljno shvatilo ovaj poziv, zahvaljujći Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, pokretni mamograf dostupan je već 8 godina svim ženama u Vojvodini.

To su bile žene pregledane prošle godine, koje nisu imale nikakve simptome. Kako kažu iz Doma zdravlja Novi Sad, broj obolelih od raka dojke se nažalost povećava iz godine u godinu. Ipak, podsećaju na važnost redovnih pregleda dodajući da Novi Sad ima odličan odziv.

rak, dojki

Pokretni mamograf od danas je u Žablju i na skrining se prijavilo preko 5 stotina žena. Tom prilikom predviđeno je da 21 žena bude pregledana svakog dana.

Predvidjeno je da zene starije od 45 godina mogu da dodju , nije bitno da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu i imaju osiguranje, znači sve zene koje su starije od 45 godina, preporuka je da urade mamografiju. Upravo ta godina od 45 pokazuje se kao kritična godina gde je došlo do porasta obolevanja od raka dojke rekao je Nikola Jakšić.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje „Batut“ na godišnjem nivou se beleži oko 4.600 obolelih žena od raka dojke, dok bitku sa rakom izgubi oko 1.600 žena. U Srbiji na 100 hiljada stanovnika godišnje 65 žena oboli od raka dojke a u Vojvodini je nešto lošija situacija gde oboli 85 žena.

 Iz doma zdravlja Žabalj ističu važnost zato što je mobilni mamograf prisutan ovde u mestu jer to povećava šansu da se žene ipak odazovu na ovakav pregled. Nakon što se završi pregled u Žablju, mobilni mamograg odlazi u Čurug.