in

Johanson i Tegeltija o migranskoj krizi u BiH

Johansonova je na zajedničkoj konferenciji za medije s Tegeltijom rekla da migracijama treba adekvatno upravljati.

Konstatovala je da su se migrantski tokovi danas promenili i dodala da je, na primer, 2015. u EU bilo više od dva miliona izbeglica iz Sirije, a danas su to, kazala je, migranti koji dolaze iz drugih zemalja.

Neophodno je, dodala je, napraviti razliku između onih koji imaju pravo da ostanu i onih koji nemaju, odnosno koji neđe dobiti azil. Takvima je, istakla je, potrebno omogućiti što brži povratak u njihove zemlje.

Prema njenim rečima, upravljanje migracijama je nacionalna odgovornost.

“BiH mora razviti jače kapacitete za upravljanje migracijama i cela zemlja mora učestvovati u tome”, kazala je Ilva Johanson.

Tegeltija je istakao da je BiH spremna da bude partner u upravljanju migrantskom krizom, ali da ne želi i ne može da bude njen talac, niti da prihvati situaciju tzv. spavča u redovima migranata.

Rekao je da je na sastanku sa Johansonovom postignut visok stepen saglasnosti u vezi sa migrantskom krizom u BiH i podsetio da je novi plan upravljanja migracijama trenutno na usaglašavanju u EU.

“Migracijama treba da upravljaju države, a ne oni koji zloupotrebljavaju polozzaj lica u pokretu”, rekao je Tegeltija i dodao da je s Johansonovom razgovarano o svim pitanjima odnosa BiH i EU, procesu pridruživanja BiH EU, kao najvažnijem pitanju, ali i o pandemiji virusa korona.