in

Junakinja filma Dara iz Jasenovca posetila Donju Gradinu, premijera večaras na RTS i RTRS

Direkor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je za Srnu da je veoma značajan trenutak u kom se film promoviše, a to je vreme kada je na sceni istorijski revizionizam.

“Upravo ovaj film je sada veoma važan medij koji će dopreti do velikog broja publike na različitim stranama svijeta. Mi već sada beležimo prve rezultate tog filma kada imamo povećan broj stranih posetilaca na zvaničnoj veb stranici ustanove”, rekla je Tulekovićeva.

Film “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film je sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

Reč je o prvom filmu na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Među glavnim glumcima u ovom ostvarenju su Anj Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare, odnosno Čekićeve iz Kozarske Dubice.

“Dara iz Jasenovca” imaće ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru večeras na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Dodik: Film važan za srpski narod

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da će večerašnje prikazivanje filma “Dara iz Jasenovca” na Radio-televiziji Republike Srpske pokazati koliko je ovo ostvarenje važno za srpski narod.

Dodik, koji je danas u zgradi Vlade RS u Banjaluci primio glumce iz Republike Srpske koji su učestvovali u snimanju tog filma, rekao je da je njegov cilj bio da im se zahvali i da ih podrži, da sa starijima govori o nekim budućim aranžmanima, a mlađima da zahvali za predanost zato što su na najbolji način predstavljali Republiku Srpsku.

“Uz skromne poklone, obezbedili smo podršku koja će biti dovoljna da na najbolji način osete brigu institucija Republike Srpske”, istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Film “Dara iz Jasenovca” režisera Predraga Antonijevića večeras u 20.00 imaće ekskluzivnu televizijsku premijeru na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Republike Srpske.

Među glavnim glumcima u ovom ostvarenju su Anja Ilić i Zlatan Vidović, koji glume roditelje male Dare, koju igra Biljana Čekić, a u filmu glume i glumci iz RS Željko Erkić, Slobodan Perišić, Goran Jokić, Dragoslav Medojević, Sandra Ljubojević i Nikolina Friganović.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici.