in

Međunarodni dan dece obolele i lečene od raka obeležen u Srpskoj

Najveću podršku nadležnih institucija dobili su izgradnjom Roditeljske kuće u krugu Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

 

 

“Od septembra 2016. kroz Roditeljsku kuću je prošlo 116 porodica iz cele Republike Srpske što zaista nije mali broj i veliki broj porodica je dobio podršku. Nije to samo smeštaj, to su brojni sadržaji koje pruža Roditeljska kuća, a sve u cilju olakšavanja roditeljima i lečenje dece”, rekla je Dijana Berić, predsednica Udruženja roditelja dece obolele od raka “Iskra” Banja Luka.

Osamnaestogodišnja Danijela je borbu sa opakom bolešću počela kada je imala deset godina. Lečenje i terapije u Beogradu i Moskvi je, priča, prebrodila uz jaku volju, podršku i njegu ljekara i porodice.

“Uz podršku sve se može. Ja sam imala podršku svoje porodice, svojih prijatelja i okoline tako da uz dobru volju i veru u Boga, sve se može”, kaže Stojičić.

Oboleli mališani, kako kažu u Udruženju Iskra, imaju adekvatno lečenje. Najveći problem im povremeno stvara činjenica da pojedine lekove roditelji moraju da kupe sami. Taj problem su, kažu, rešili sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji im u takvim situacijama refundira novac.