in

Podgorica: Odbor podržao vladin predlog o opozivu osam ambasadora

Predsednik Odbora Miodrag Lekić je rekao da je vladin predlog o opozivu ambasadora podržan većinom glasova.

Sednici Odbora prisustvovali su potpredsednik vlade Dritan Abazović i šef diplomatije Đorđe Radulović.

Radulović je kazao da ovo što se poslednjih dana dešava nije u skladu sa diplomatskim normama, te da je, kako je kazao, od diplomatije napravljen šou.

Abazović je kazao da problem sa opozivom ne postoji jer je, kako je naveo, ova država u porođajnim mukama demokratije.

“Vlada će voditi spoljnu politiku Crne Gore zajedno sa većinom u parlamentu i sve što se dešava prethodnih dana jeste pokušaj otpora neodgovornih ljudi da se nanese šteta Crnoj Gori i vladajućoj većini i to neka služi na čast tim ljudima. Ja mislim da pored disciplinskog treba pokrenuti i duge mere, ako za to postoji osnov”, poručio je Abazović, preneo je portal RTCG.

On je naveo i da sa predsednikom države Milom Đukanovićem nemaju pisani sporazum, te da mu nije jasno zašto još uvek nije potpisao opoziv ambasadora.

Đukanović je ranije tražio mišljenje ovog odbora opozivu ambasadora, a na sednicu Odbora nije došao iako je bio pozvan.

Đukanovićeva savetnica za saradnju s državnim organima Nataša Pešić je ranije saopštila da “predsednik deluje u skladu s Ustavom i zakonom, i neće prisustvovati sednici”.

Sednicu Odbora sazvao je predsednik Miodrag Lekić nakon što je Đukanović odbio da potpiše ukaze o opozivu izvanrednih i opunomoćenih ambasadora na rezidentnoj osnovi i zatražio da to telo o tome dostavi mišljenje.

Lekić je pre izjašnjenja Odbora kojim rukovodi, tražio pojašnjenje kakav je dogovor postignut 26. januara na sastanku održanom tim povodom Đukanovića, ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića i potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

Ministar Radulović je predložio opoziv sedam ambasadora, što je vlada prihvatila sredinom decembra prošle godine.

Opozvani su ambasador iz Kine Darko Pajović, Vatikana Miodrag Vlahović, Bosne i Hercegovine Obrad Stanišić, Italije Sanja Vlahović, Nemačke Vera Kuliš, Srbije Tarzan Milošević i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanka Jeknić.

Iz tog resora podgoričkim Vijestima je rečeno da se do predviđenog roka, 15. februara, u Crnu Goru vratilo troje opozvanih ambasadora – Dušanka Jeknić, Obrad Mišo Stanišić i Tarzan Milošević.

Oni su imali instrukcije da dođu na ambasadorske konsultacije.

Pozivu Ministarstva nisu se odazvali ambasadori Vera Kuliš, Sanja Vlahović, Miodrag Vlahović i Darko Pajović.