in

Verbalni rat Milanovića i Plenkovića se nastavlja: Ko je nilski konj, a ko soko?

Nakon polaganja venaca na Plitvicama, povodom godišnjice od ubistva prvog policajca u domovinskom ratu, Milanović je komentarisao protokol, prema kojem su vence premijer i on polagali odvojeno, i istakao da je njegov protokol pisala vlada.

Milanović je optužio Plenkovića da je zabranio policijskim zvaničnicima i ministrima da dođu na prijem povodom 30 godina od akcije “Plitvice” juče na Pantovčaku.

“Moj protokol je pisala vlada, a izgovor su bile epidemiološke mere. Verovatno u strahu da međedi ne pokupe koronu. Ako želiš nešto izbeći, izbegneš. Ako želiš bojkotovati prijem za komandante akcije na Plitvicama i zabraniš svim policijskim zvaničnicima i ministrima da dođu, to je u redu”, rekao je Milanović.

Upitan da li to znači da ga je Plenković sabotirao prijem povodom godišnjice pomenute akcije, Milanović je kazao:

“Nije sabotirao mene, nego Hrvatsku”.

Rekao je i da je Plenković odbio njegov predlog za polaganje zajedničkog venca u spomen na poginulog policajca.

“To je tako, ali kad umre neko ko ima pet optužnica (Milan Bandić) na ispraćaj dođe hiljadu ljudi”, kazao je Milanović.

Naveo je da mu ne bi smetalo da su vence položili zajedno i da mu ne smeta kada mu neko kaže da je “iskompleksirani lažov”. Tvrdi da Plenković ne može sa njim da razgovara “oči u oči”.

“Svako ima komplekse prema nekome, ali baš prema njemu? Nismo isti ekosistem, ja sam orao, a on je nilski konj. Papa lopoče, ali ima opaku narav. Nilski konj je opasniji od hijene. Ja sam soko. Nije ni to lepo, ali nisam strvinar”, zaključio je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Plenković: Biram da ne odgovorim lepotanu s Pantovčaka

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je danas dobre volje i da je njegov izbor da ne odgovara predsedniku Zoranu Milanoviću, koji je za njega rekao da je “nilski konj”.

“Imam malu decu koja mi daju pozitivnu energiju vezano uz sve krize s kojim se suočavamo. Ja ću danas odlučiti da se ne bavimo basnama, odustaću od odgovora, kako je naveo, “lepotanu s Pantovčaka”.

Smatra da je važno znati gde su koreni i dodao da misli da ga Milanović ne poznaje dobro.

Rekao je i da nema problem da sedne s bilo kim, ali da nema potrebe da sedne sa Milanovićem.

“Rekao je da će se konsultovati, a onda je krenuo sa uvredama. Prošla su vremena za razgovore u četiri oka. Što bi ja sad govorio u četiri oka”, kaže Plenković.

Ponovio je i da uz to što je pogrešio, Milanović je i pravno poražen, kada je reč o izboru predsednika Vrhovnog suda.

“Što se više ponavlja takav stil, ispada da je to normalno, a sve što gledamo je nenormalno. Imamo ponašanje koje je nemoralno. Zašto je iskompleksirano? Imamo nekoga ko ničim izazvan govori koliko je dobio glasova….”, naveo je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Što se tiče ljubomore, Plenković je rekao da bi Milanović voleo da su ovlašćenja predsednika veća, a kada je bio predsednik pitao se, dodao je, da li je ta funkcija uopšte potrebna.