in

Šarčević sa učenicima koji su osvojili medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike

Formalni domaćin takmičenja bila je Rusija, odnosno Sankt Peterburg, ali se takmičenje odvijalo on line.

Šestočlani tim iz Srbije osvojio pet medalja. Zlatnu medalju dobio je Dobrica Jovanović, a srebrnu Jovan Toromanović i Vukašin Mihajlović. Bronzane medalje osvojili su Miloš Milićev i Uroš Colović, dok je Jovan Arizanović, učenik gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša dobio pohvalu. Prijemu u Ministarstvu prisustvovala je i direktorka Matematičke gimnazije Mirjani Katić.

групна, слика, математичари
Ministar Šarčević čestitao je učenicima na ostvarenim rezultatima i poručio im da nastave da rade na sebi i usavršavaju se. On je ocenio da Srbija ima puno talentovanih učenika i da postaje „zemlja matematike“.
„Mi ćemo se kao država truditi da mladi ostaju u Srbiji. Činjenica je da je u zamahu razvoj Strategije veštačke inteligencije, da dolaze sve značajnije kompanije koje znaju da Srbija ima dobre ljudske resurse“, kazao je ministar.
On je naveo da se planiraju i ulaganja u infrastrukturne projekte u visokom obrazovanju i istraživačke centre, ali i veći broj različitih stipendija.
„Između ostalog, radiće se i nova zgrada Elektro tehničkog fakulteta, kao i rekonstrukcija Matematičkog fakulteta…“, rekao je ministar Šarčević, koji je ovom prilikom nastavnicima čestitao Svetski dan nastavnika, koji se obeležava 5. oktobra.