in

Šib u snimku povodom ujedinjenja obećao podršku Srbiji

“Duboko smo uvereni da se sloboda, mir i blagostanje u Evropi mogu uspostaviti samo zajedničkim snagama, u okviru EU. I iskreno se nadamo da će se Srbije uskoro pridružiti Uniji. Na podršku Nemačke može računati. Živela Nemačka, živela Srbija. Živela Evropa”, naveo je Šib.

Nemačka ambasada u Beogradu objavila je povodom 3. oktobra, Dana nemačkog jedinstva, video snimak, umesto proslave koju je onemogućila pandemija korona virusa.

Šib, koji je već dve godine ambasador Nemačke u Srbiji, istakao je u snimku objavljenom na Fejsbuk stranici ambasada, da je ovaj događaj za Nemce bio je i još uvek je “velika sreća”.

“Pre tačno 30 godina okončana je podela Nemačke koja je trajala decenijama. Nemačka Demokratska Republika postala je ponovo deo Savezne Republike Nemačke. Nemačka je ponovo ujedinjena. U retrospektivi, iz danšenjeg ugla, prosto se graniči sa čudom što je ponovno ujedinjenje Nemačke proteklo tako mirno, odnosno da je uopšte došlo do toga”, naveo je Šib.

Iz ambasade navode da se pod normalnim okolnostima Dan jedinstva u nemačkim ambasadama širom sveta obeležava kako dolikuje i podsećaju da se prošle godine pozivu na prijem u nemačkoj rezidenciji odazvalo više od 1.000 zvanica.

Dodaju da su ove godine povodom 30. godišnjice ujedinjenja planirali nešto posebno – svečano otvaranje nove zgrade ambasade, ali da je usled pandemije došlo do kašnjenja u završnoj fazi izgradnje.

Umesto toga, gledaocima je omogućo da preko video snimka zavire u unutrašnjost buduće ambasade, a o aktuelnim i budućim projektima govorili su zaposleni koji će uskoro tu raditi.

Vahan iz odeljenja za kulturu najavio je putujuću izložbu povodom 30. godišnjice ponovnog ujedinjenja Nemačke koja će uskoro započeti putovanje kroz Srbiju.

Izložba prikazuje svakodnevni život za vreme nemačkoj ujedinjenja od 1990. godine, a detaljnije informacije će se uskoro naći na fejsbuk stranici ambasade.

An Kristin Piplica na čelu Privrednog odeljenja Ambasade rekla je da su mladice drveća posađenje u dvorištu nove zgrade ambasade zapravo simbol njihovog rada u oblasti ekologije i zaštite klime.

“Od 2.000 godine je preko 430 nemačkih kompanija otkrilo Srbiju kao privlačnu investicionu destinaciju. Uloženo je 2,5 milijardi evra i otvoreno oko 64.000 radnih mesta u Srbiji”, rekla je Piplica.

Ujedinjenje ogromna sreća

Ambasador Nemačke rekao je danas, na 30. godišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, da je taj događaj ogromna sreća za Nemce, da je ta država prosperitetna, da je ekonomski napredovala, a da razlike skoro više ne postoje.

Smatra da su tada, s jedne strane, “bile velike nade da će demokratizam pobediti širom sveta, ali da se u retrospektivi može reći da je svet dosta poljuljan i da se te nade nisu ispunile”.

“Ali treba naglasiti da skoro niko nije računao s padom zida i s ponovnim ujedinjenjem. Ali, ono što treba da bude pouka je da morate jednostavno iskoristiti tu priliku, trenutak, jer je još uvek iz današnje perspektive to ujedinjenje ravno čudu i da je uspelo i to toliko mirno”, rekao je Šib za RTS.

Naveo je da je su pred velikim izazovom u ovom trenutku pre svega da suzbiju posledice pandemije izazvane koronavirusom, ali da to nije samo tema za Nemačku ili za Evropu, već je zadatak za ceo svet.

“Nemačka će u funkciji predsedavajućeg Savetu Evropske unije voditi računa da upravo u Evropi posledice ekonomske krize budu prevaziđene, ali i da zeml?ama u okruženju, koje su kandidati-čalanice, pruže podršku za suzbijanje posledica” istakao je Šib.

On smatra da je to globalni izazov i da su multilateralizam i međunarodna saradnja važni.

Dijalog u vrhu agende Nemačke 

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je odavno u vrhu političke agende Nemačke, izjavio je Šib, ali i naglasio da Nemačka podržava dijalog uz posredstvo Evropske unije.

“Postoji taj format dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU preko specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, a Nemačka jeste deo EU i podržava taj format i sve što preduzima gospodin Lajčak i njegov tim”, rekao je Šib za RTS.

Istakao je da će Nemačka i ubuduće svim snagama podržavati taj proces i izrazio nadu se da će iskoristiti i predsedavanje Savetom Evropske unije “snažno hrabreći kako javno, tako iza zatvorenih vrata, obe strane da budu konstruktivne u tom dijalogu”.

“Važno je imati sveobuhvatni sporazum, jer je blagostanje i prosperitet regiona enormno važno i da se to otvoreno pitanje na kraju reši. To bi bio ogroman iskorak u članstvu u Evropskoj uniji. Mi ćemo preduzeti sve što je u našoj moći”, poručio je ambasador Šib.