in

Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori očekuje ravnopravni tretman

U saopštenju tog saveta dostavljenom Tanjugu, koje je potpisao predsednik Momčilo Vuksanović, navodi se da se nakon parlamentarnih izbora usložnjava politička stvarnost u Crnoj Gori, a da pobedničko raspoloženje, kako kažu, zamenjuje zabrinutost kako da se nađe rešenje za demokratsku promenu vlasti.

Problem, ističu, opet predstavljaju Srbi kojima postojanost u Crnoj Gori, iako pokazatelji govore da ih ima i više od 40 posto, još nije priznata.

Sa druge strane, navode, poražena vlast sa svojim manjinskim partnerima konsoliduje svoju poziciju i čini sve da osujeti od većine građana u Crnoj Gori dugo čekani silazak sa vlasti.

Poziv predsednika da se Crna Gora brani iz šume od svojih sunarodnika, bez obzira što je ona „ravnopravna“ članica najjačeg vojnog saveza na svetu, koji u sporazumu garantuje nepovredivost granica i sistema, dovoljno govori o tom naumu.

Ističu da odlazeća vlast posebnu kampanju vodi protiv Srbije, pokušavajući da za svoje neuspehe optuži njeno navodno mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore i pomoć srpskim organizacijama koje se u najtežim uslovima već više decenija bore za očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Danima se, kažu, u prorežimskim medijima pokušava stvoriti utisak kako Srbija ogromnim novcem destabilizuje i urušava Crnu Gori i njene institucije.

A da je to neistina, navode, govori podatak da je samo u protekloj godini na 33 konkursa ministarstava Vlade Crne Gore podeljeno 3.633.771,72 evra, od čega je prepoznatim srpskim organizacijama, koje se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta, pripalo svega 0,003 posto.

Tako je, ističu, bilo i godinu dana ranije, ali i u ovoj izbornoj godini.

Očigledna je, ukazuju, namera vlasti u Crnoj Gori bila je da uoči parlamentarnih izbora i popisa stanovništva zaustavi rad srpskih organizacija i naročito srpskih medija.

Neistina je, ističu, i da je Srpski nacionalni savet na bilo koji način pomagao profesoru Krivokapiću i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ da u neravnopravnoj borbi pobede na izborima.