in

Stano: Lideri da promovišu pomirenje, a ne da čine suprotno; Dačić: Pre opomene odgovor na pitanje kada će biti ZSO

Peter Stano je na pitanje albanskih medija da u ime EU prokomentariše izjave koje je šef diplomatije Srbije Ivica Dačić dao, a koje se tiču nestalih albanske nacionalnosti, poručio da je primećeno da poslednjih dana od zvaničnika partnerskih zemlja stižu izjave koje se dotiču pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

“Treba da bude jasno svim zvaničnicima iz zemlja koje žele da pristupe EU da moraju da ispune obaveze koje se odnose na razvoj doborsusedskih odnosa i regionalne saradnje”, poručio je Stano.

On je odbio da direktno komentraše izjavu ministra Daćića na koju se pozivaju albanski mediji niti ju je doveo u kontekst dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić Stanu: Pre opomene odgovor na pitanje kada će biti ZSO

Dačić je izjavio da je pre opomene Srbiji potrebno dati odgovor na pitanje kada će EU ispuniti potpisano obećanje da će biti formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da li potpis EU nešto znači.

Dačić je za Tanjug, povodom ocene portparola EU Petera Stana da pojedine izjave ne doprinose dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji, istakao da bi Stano trebalo da se podseti da je on, upravo iz želje za pomirenjem i saradnjom, zajedno s visokom predstavnicom Ketrin Ešton potpisao Briselski sporazum, koji ni posle sedam godina nije realizovan.

“Ko time ugrožava pomirenje i saradnju, Beograd ili Priština uz ćutanje EU”, postavio je pitanje Dačić i dodao da pri tom, Stano ni reč ne kaže o javno izrečenoj nameri pre nekoliko dana da se ukloni granica Albanije i tzv. Kosova.

“Srbija je za mirno rešenje problema i za kompromis, ali licemerje nije način za pomirenje, naročito ako se i dalje ne zna šta je sa 570 nestalih Srba, nealbanaca i Albanaca koji su žrtve tzv. OVK i gde su njihova tela”, istakao je Dačić.

On je naveo da tzv. vlada Kosova osuđuje navodnu pretnju svedocima u Srbiji, a da se u Prištini u isto vreme svaki dan objavljuju tajni spisi iz Haga sa iskazima i imenima svedoka protiv tzv. OVK.

“Uostalom, u Srbiji se nijednom svedoku ništa nije desilo, a u slučaju (bivšeg premijera Ramuša) Haradinaj su desetine svedoka ubijeni, čak i na teritoriji EU, da je i Haški sud morao da konstatuje da oslobađa Haradinaja jer nema više živih svedoka” naglasio je Dačić.