in

Susret dve žene koje su birane da vode Mitrovicu

Posle 35 godina Marija Prokop ponovo je zakoračila u kabinet iz koga je sredinom 80-ih godina vodila Sremsku Mitrovicu. Nju je dočekala gradonačelnica Svetlana Milovanović na čiju je inicijativu i upriličen ovaj prvi susret dve žene koja će svaka na svoj način ostati zapamćene u istoriji grada.

U srdačnom i otvorenom razgovoru bilo je reči o razvoju grada i ulozi žene u tom procesu. Prokop se prisetila da su se u njeno vreme gradile fabrike, poput: Diane, MIV-a, Mlekare, Corn-a, Kafilerije, Brodogradilišta. Tada je počela i gradnje pešačkog mosta, kao i Sportskog centra. Osnovan je Fond solidarnosti.

“To nije plod rada jedne žene, nego tima sa kojim sam tada sarađivala” , rekla je Prokop.

Svojoj mlađoj koleginici Prokop nije dala savet, ali je uputila želju da odgovorno i savesno vodi Grad koji poslednjih decenija, kako su se složile idem putem ubrzanog razvoja.

Interesantno, da u prošlosti Sremske Mitrovice osim Marije Prokop nijedna žena nije imala priliku da vodi grad, odnosno opštinu. Ona je sve do imenovanja aktuelne gradnačelnice, a to je vremenski period od čak 140 godina bila jedina žena koja je podsećamo, na tu funkciju stupila 24. aprila 1984. godine i obavljala je, u skladu sa tadašnjim propisima godinu dana.