in

Svet: Od koronavirusa obolelo više od 35 miliona ljudi

Aktivnih slučajeva je 7.970.957, a u kritičnom stanju je više od 66 hiljada obolelih. Do sada se oporavilo 26 miliona ljudi, a od posledica zaraze kovidom-19 preminulo je 1.036.413 ljudi. Najviše zaraženih je u SAD – skoro 7,6 miliona ljudi, a slede Indija sa 6,5 miliona i Brazil sa skoro 4,9 miliona obolelih.

U Brazilu preminulo skoro 600 ljudi,zaraženih vise od 26.000

Brazil je za poslednja 24 sata registrovao 599 preminulih od posledica korona virusa, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka zaraženo je još 26.310 ljudi, prenosi Gardijan.

Ukupno je zaraženo 4,9 miliona ljudi, a od posledica infekcije kovidom-19 preminulo je 145.987 osoba. Brazil je na drugom mestu po broju preminulih, posle SAD, ana trećem poo broju zaraženih, posle SAD i Indije.

Indija: Najveći dnevni porast novozaraženih

U Indiji je u protekla 24 sata registrovano 72.829 novih slučajeva korona virusa, samo dan nakon što je broj preminulih premašio 100.000.Do sada je u Indiji potvrdjeno više od 6,5 miliona potvrdjenih slučajeva kovida-19 i 101.782 smrtna ishod medju kovid pacijentima, preneo je

AP
.
Indija je i dalje na čelu po dnevnom porastu broja novih slučajeva kovida-19, ali je procenat izlečenih visok i iznosi 83 odsto, dok je broj preminulih relativno mali – 1,56 procenata, što je skoro dvostruko manje od svetskog proseka, saopštilo je indijsko ministarstvo zdravstva.
Vlasti u Indiji pripremaju se da dozvole ponovo otvaranje bioskopa i zabavnih parkova od 15. oktobra, ali zdravstveni poslenici upozoravaju da bi ta odluka, u kombinaciji sa predstojećim religioznim svetkovinama i zimskim vremenom, mogla da bude rizična.

U Africi više od 1,5 miliona obolelih

U poslednja dva dana u Africi je potvrđeno više od 16.000 slučajeva korona virusa tako da je ukupan broj obolelih na kontinentu prešao milion i po, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Od početka pandemije preminulo je preko 36.000 ljudi, a samo u poslednja 24 sata 234 osobe, prenosi TAS S.

Oporavilo se više od 1,2 miliona pacijenata. Najveći broj obolelih i preminulih ima Južnoafrička Republika, a sledi Egipat, Nigerija, Gana.

De Blazio najavio nove zabrane, čeka odobrenje državnih vlasti

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je izjavio da je, zbog porasta broja zaraženih, od države zatražio dozvolu da u nekoliko četvrti grada zatvori škole i da ponovo uvede restrikcije na delatnosti koje nisu nužno neophodne.

Mere bi trebalo da stupe na snagu u sredu, u devet četvrti Njujorka, prenosi Asošijeted pres.

Gradonačelnik je rekao da bi oko 300 javnih i privatnih škola trebalo da se zatvori. Konzumiranje hrane u zatvorenom, koje je ponovo dozvoljeno od pre nekoliko dana, biće suspendovano. Teretane će takođe morati da se zatvore.

De Blazio je rekao da će državne vlasti morati da odobre uvođenje novih restrikcija.

Tokom prethodne dve nedelje broj zaraženih korona virusom uvećava se u “džepovima” grada Njujorka.

SAD se i dalje nalaze na prvom mestu po broju zaraženih i preminulih od posledica korona virusa. Prema poslednjim podacima sa sajta

“Worldometers”,
u ovoj zemlji je od početka pandemije potvrđeno preko 7,6 miliona slučajeva, od čijih je posledica do sada preminulo više od 214.000 ljudi.