in

Svet: U Brazilu pada broj novoobolelih; SAD: Zaraženo više od 47.000, preminulo 900 osoba

U toj zemlji je do sada registrovana 4.847.092 slučaja, a preminulo je 144.680 ljudi, prenosi Rojters.

Brazil je druga zemlja u svetu po broju smrtnih slučajeva, iza SAD.

Proteklih nedelja broj novozaraženih i preminulih značajno je opao, ali stručnjaci budno prate situaciju sreahujući od drugog talasa.

U Kini 10 novih i 33 asimptomatska slučaja korone

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 10 slučajeva korona virusa, saopštila je danas kineska zdravstvena komisija.

Kako se navodi, svi novi slučajevi su uvezeni, odnosno preneli su ih putnici iz inostranstva, prenosi Rojters. Dodaje se i da je povećan broj asimptomatskih slučajeva – 33, međutim ti slučajevi ne ulaze u zvaničnu statistiku.

Od početka pandemije broj obolelih od kovida je porastao na 85.424, dok je preminulo ukupno 4.634 osoba.

Do sada zaraženo skoro 20.000 zaposlenih u Amazonu

Amazon je saopštio da je skoro 20.000 zaposlenih u toj kompaniji u SAD testirano pozitivno ili se pretpostavlja da je bilo pozitivno na

COVID
-19.

Međutim, ova kompanija za elektronsku trgovinu, koja je prvi put otkrila podatke o zaposlenima koji su zaraženi korona virusom, istakla je da je stopa zaraženosti njenih zaposlenih znatno ispod stope zaraženosti u američkoj populaciji, prenosi AP.

Amazon je ove podatke objavio nakon višemesečnog pritiska zaposlenih u toj kompaniji i pojedinih radnih grupa koji su pozivali na objavljivanje podataka o broju zaposlenih zaraženih .

Amazon je naveo da je podatke objavio kao deo napora da informiše zaposlene i da podeli detalje i najbolje prakse sa vladama i drugim kompanijama.

“Nadamo se da će i druge velike kompanije objaviti svoja detaljna saznanja i stopu zaraženosti jer će to pomoći svima nama“, naglasila je kompanija.

Amazon smatra da, kada je reč o pandemiji, kompanije ne bi trebalo da se takmiče, već da pomažu jedna drugoj.

Amazon je naveo da je ispitala podatke od 1. marta do 19. septembra o 1,37 miliona radnika Amazona i

Whole Foodsa
širom SAD i uporedila ih sa podacima o stopi zaraženosti korona virusom u opštoj populaciji, koje je za isti period izneo Univerzitet Džon Hopkins.

Na osnovu te analize proizilazi da bi, ako bi zaraženost među zaposlenima u Amazonu i kompaniji

Whole Foods
bila ista kao ona u opštoj populaciji, među zaposlenima bila 33.952 potvrđena slučaja infekcije.

Kako je naglašeno, to je 42 odsto više od stvarne stope zaraženosti među zaposlenima u Amazonu.

Kompanija je takođe navela da sprovodi hiljade testova dnevno, a da će do novembra dnevno biti vršeno 50.000 testova na 650 lokacija.

Afrika: U dva dana

COVID
-19 potvrđen kod još 19.142 ljudi

Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Afriku saopštila da je na ovom kontinentu u prethodna dva dana broj zaraženih korona virusom uvećan za 19.142, dok je od posledica

COVID
-19 preminuo još 531 pacijent.

afrika,, korona

U Africi je od početka pandemije korona virusom zaraženo ukupno 1.489.197 ljudi. Do sada se od

COVID
-19 izlečilo preko 1,2 miliona obolelih, a preminulo 36.085, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Najveći broj slučajeva

COVID
-19 i smrtnih slučajeva zabeležen je u Južnoj Africi – 676.084 i 16.866. U Egiptu je od početka pandemije zaraženo 103.317 ljudi, a preminulo 5.946.

U podsaharskoj Africi po broju zaraženih i umrlih posle Južne Afrike je Nigerija, gde je od početka pandemije zabeleženo 59.000 zaraženih, dok je

COVID
-19 doveo do smrtnog ishoda kod 1.112 pacijenata. Posle Nigerije najviše zaraženih ima Gana – 46.656 u kojoj je zabeležen 301 smrtni slučaj.

Liban: Od nedelje ujutru zatvara se 111 gradova i sela

Libanske vlasti naredile su danas zatvaranje 111 gradova i sela širom zemlje nakon što je na stotine ljudi poslednjih dana zaraženo korona virus, a bolničkih kreveta je sve manje.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Mohamed Fahmi naveo je u saopštenju da će potpuno zatvaranje 111 gradova i sela stupiti na snagu u nedelju ujutru i trajati do 12. oktobra, preneo je

AP
.

liban,, korona

Tokom tog perioda sve državne i privatne insitucije u gradovima i selima u severnom, južnom, centralnom i istočnom delu Libana kao i u pojedinim predgrađima Bejruta biće zatvorene.

Svi društveni događaji i skupovi biće otkazani, a Ministarstvo će stupiti u kontakt sa lokalnim verskim zvaničnicima zbog zatvaranja verskih objekata.

Prema Fahmijevim rečima, policijski čas na nivou cele zemlje koji traje od 01.00 časova noću do izlaska sunca i dalje će ostati na snazi.

U Libanu je poslednjih sedmica došlo do velikog porasta broja zaraženih od korona virusa pa je tako samo juče registrovano 1.248 novih slučajeva Kovid-19 i sedam smrtnih slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija je izvestila ove sedmice da popunjenost kreveta na odeljenjima intezivne nege iznosi 84 proceanta, dok je popunjenost kreveta na regularnim odeljnjima dostigla 63 odsto.

SAD: Zaraženo više od 47.000, preminulo 900 osoba

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (

CDC
) saopštio je da je u SAD registrovano 7.250.465 slučajeva korona virusa, a samo danas broj obolelih porastao je za 47.046.

Ukupno je do sada u SAD preminulo 207.302 osobe od posledica infekcije kovidom-19, a za poslednja 24 sata život je izgubilo 900 obolelih, prenose agencije.

Među današnjim novoobolelima od korona virusa u SAD su i američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija.

Predsednički par se testirao danas, a nakon vesti da Trampova najbliža saradnica ima korona virus.