in

Dan oružanih snaga je postao dan sramote!

Mjanmar, Foto: Profimedia

Snage bezbednosti Mjanmara otvorile su danas vatru u Jangonu na okupljene koji su prisustvovali sahrani studenta ubijenog u subotu tokom represije protesta u toj zemlji. Za sada se ne zna broj žrtava i povređenih, prenosi Beta.

Lokalni mediji preneli su da su snage bezbednosti pucale na okupljene na sa sahrani i da je uhapšeno nekoliko ljudi. Mediji su dodali da je bilo žrtava u drugim gradovima.

Građani su na drugim sahranama održanim danas posle smrti 114 osoba u represiji u subotu, skandirali slogane protiv vojne hunte.

Izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz optužio je vojnu huntu, koja je preuzela vlast 1. februara, za “masovno ubijanje” i kritikovao je međunarodnu zajednicu što nije dovoljno učinila u zaustavljanju nasilja.

– Vojna hunta je Dan oružanih snaga učinila danom sramote masakrom muškaraca, žena i male dece širom zemlje… Reči osude ili zabrinutosti zvuče šuplje za narod Mjanmara, dok vojna hunta sprovodi masovna ubistva nad njima – ocenio je on.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je šokiran ubistvima civila i dodao da je “vojna represija neprihvatljiva” i da zahteva “čvrst, jedinstven i odlučan medjunarodni odgovor”.

(Espreso/Telegraf.rs)