in

OVDE SE SRUŠIO HELIKOPTER SA ČEŠKIM MILIJARDEROM PETROM KELNEROM: Detalji tragedije na Aljasci

Tragična nesreća, Foto: Profimedia, Google maps

Češki milijarder Petr Kelner jedan je od petoro mrtvih u nesreći na Aljasci, nakon što se u subotu srušio helikopter u blizini lednika Knik.

Portparolka planinarskog doma Tordrilo, poznatog rizorta, rekla je u nedelju da je helikopter bio na izletu i da je prevozio dva ski vodiča, tri gosta i pilota.

Tim iz Centra za koordinaciju spašavanja na Aljasci upućen je na mesto pada nešto posle 22 sata. u subotu, napisali su vojnici, nakon što su državni vojnici dobili izveštaj o dospelom helikopteru i mestu mogućeg otpada.

Preminuli su identifikovani u nedelju uveče kao 52-godišnji stanovnik Kolorada Gregori Harms, 56-godišnji stanovnik Češke Petar Kelner, 50-godišnji stanovnik Češke Bendžamin Laročaik, 38-godišnji stanovnik Girdvooda Šon McManami i pilot, 33-godišnji Zakari Rasel.

Aljaska nesreća
foto: Profimedia

Mesto pada nalazi se 21 milju jugoistočno od Palmera, a isto toliko istočno od Enkoridža, rekao je Klint Džonson, šef kancelarije NTSB.

„Nalazi se u oblasti vrlo strmog terena, snegom prekrivenog terena, tačno oko 5000 do 6000 stopa … na severnoj strani reke Knik“, rekao je.

Rizort “Tordrilo Planinska Loža” unajmio je helikopter od kompanije Soloj Helikopteri, kompanije za čarter sa sedištem u Vasilli, prema izjavi portparolke lože.

Aljaska nesreća
foto: Profimedia

Koliba se naplaćuje kao luksuzno odmaralište za više sportova i nudi vođene pakete za heli skijanje tokom zime koji počinju sa 15.000 američkih dolara po osobi.

„Ova vest je poražavajuća za naše osoblje, zajednicu u kojoj poslujemo i porodice preminulih. U 17 godina poslovanja ovo je prvi put da se moramo suočiti sa događajem ove mere “, stoji u izjavi Tordrilja.

U nedelju uveče ukinuto je ograničenje leta koje je postavljeno na području lednika Knik za potrebe misije oporavka tokom dana.

Bonus video:

04:53

BRZE VESTI 28.03.2021. 15:55

BRZE VESTI 28.03.2021. 15:55

(Espreso/adn.com)