in

Prebegao iz Severne u Južnu Koreju

Agencija navodi da je Združeni generalštab južnokorejske vojske (JSC) saopštio da je državljanin Severne Koreje primećen jutros u blizini kontrolnog punkta na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ), nakon čega je usledila hitna operacija potrage i privođenje za sada neidentifikovane osobe.

Ovo je jedan od retkih slučajeva prelazaka u Južnu Koreju pošto su dugotrajna zaključavanja Severne Koreje zbog koronavirusa smanjila broj prebega na najniži nivo prošle godine.

Ministar Južne Koreje za ujedinjenje Li Dži Džong potvrdio je da se oko 200 severnokorejaca naselilo na jugu prošle godine, što je za oko 80 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, prenosi Rojters.

U julu je severnokorejski lider Kim Džong Un proglasio vanrednu situaciju i zatvorio granice nakon što je osoba sa simptomima KOVID-19 ilegalno prešla sa juga u ovu zemlju.

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj KOVID-19, mada zvaničnici Seula dovode u sumnju ovaj izostanak širenja pandemije pošto je Severna Koreja imala aktivnu trgovinsku razmenu sa Kinom pre zatvaranja granice, gde se virus prvi put pojavio, navodi agencija.