in

SAD: Stanje u oblasti ljudskih prava u svetu pogoršano tokom 2020.

Rojters prenosi da je američki državni sekretar Entoni Blinken, predstavljajući godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu koji obuhvata 200 zemalja, rekao da su pojedine vlade koristile krizu koju je izazvao Kovid-19 kao izgovor za ograničavanje prava i konsolidaciju autoritarne vladavine.

U delu izveštaju Stejt departmenta koji se odnosi na Kinu, navedeno je da kineske vlasti sprovode program masovnog pritvaranja pripadnika Ujgura i drugih nacionalnih manjina u provinciji Sinđijang, i da su u ovoj zemlji nestala četiri novinara koji su izveštavali o početnoj fazi pandemije u gradu Vuhanu.

Agencija navodi da se u delu dokumenta SAD o Rusiji kaže da su po verodostojnim izveštajima, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti otrovali nervnim agensom opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je i pritvoren ove godine, kada se vratio u zemlju posle lečenja.

Pored ovih, posebno je istaknut primer, kako je precizirano, značajnog kršenja ljudskih prava u Etiopiji, čija je vlada kritikovana na osnovu tvrdnji da nije krivično gonila zvaničnike koji su počinili, po oceni američkog državnog sekretara, etničko čišćenje u regionu Tigraj.

“Trend poštovanja ljudskih prava kreće se u pogrešnom smeru, previše ljudi je nastavilo da pati u brutalnim uslovima tokom 2020”, zaključio je prilikom predstavljanja izveštaja Blinken, prenosi Rojters.

Izveštaj o ljudskim pravima američki Stejt department objavljuje poslednjih 45 godina. Taj dokument obuhvata procenu stanja međunarodno priznatih pojedinačnih, građanskih, političkih i radničkih prava, utvrđenih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim sporazumima, navodi agencija.