in

Sve zatvoreno na 11 dana kako bi se smanjio pritisak na bolnice!

Ilustracija, Foto: EPA-EFE/Tamas Soki, Ilustracija

Šefica slovenačke grupe eksperata za korona virus Mateja Logar izjavila je da su najnovije mere, koje od danas važe u Sloveniji, jedini način da se smanji pritisak na bolnice.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da ta odluka nije bila laka, kao i da bi se situacija znatno pogoršala za 14 dana da takve mere nisu preduzete, javlja portal 24UR.

Kako je objasnila, njihov cilj je pre svega smanjenje pritiska na bolnice.

– Ukoliko imamo veliki broj pacijenata obolelih od korona virusa, moraćeno da zatvorimo bolničke krevete za pacijente obolele od drugih bolesti. Ne radi se samo o rešavanju kovid problema, već o rešavanju problema celokupnog zdravstvenog sistema – rekla je Logar.

Kako je rekla, ne očekuje se drastičan pad broja zaraženih, već samo da se virus ne širi tolikom brzinom, prenosi Tanjug.

– Želimo da se ograniči transmisija infekcije ovim merama – rekla je Logar.

Slovenačka vlada odlučila je da se zemlja od 1. aprila potpuno zatvori na 11 dana.

Neesencijalne prodavnice i službe biće zatvorene, učenici će imati nastavu na daljinu, u vrtićima i u osnovnim školama u prva tri razreda za decu čiji se roditelji bave esencijalnim zanimanjima biće obezbeđen boravak.

Javni prevoz će raditi po redu vožnje za nedelju i praznike, a većina zaposlenih će raditi od kuće ili će uzeti slobodne dane.

Takođe biće pooštrena kontrola na graničnim prelazima.

(Espreso / Telegraf)