in

Svet: Iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju da se nastavi sa antipandemijskim merama

On je potvrdio da od početka godine nedeljna evidencija o novim slučajevima kovida-19 pokazuje pad od skoro 50 odsto i podsetio da je u nedelji od 4. januara, u kojoj je potvrđeno više od pet miliona novih slučajeva novoinficiranih, nedeljni broj zaražavanja pao na 2,6 miliona u nedelji koja je počela 8. februara, prenosi TAS S.

“To nam potvrđuje da primena javnih antiepidemijskih mera daje rezultate čak i kada smo suočeni sa više varijanti korona virusa. Sada je važno kako ćemo odgovoriti na ovaj trend. Vatra nije ugašena, ali uspeli smo da je smanjimo. Ukoliko prekinemo borbu na bilo kojem frontu, virus će se ponovo obrušiti na nas”, ukazao je generalni direktor SZO.

Izrael najavljuje popuštanje kovid mera

Izrealska Vlada najavljuje popuštanje restriktivnih mera za trgovinske radnje i otvaranje hotela i vežbaonica za građane koji su primili obe doze vakcine ili su stekli imunitet nakon preležanog kovida-19.

S obzirom da je skoro 43 odsto građana Izraela primilo najmanje prvu dozu vakcine, vlada planira postupno ublažavanje restriktivnih mera koje su uvedene 27. decembra prošle godine.

Tržnim centrima, pijacama, knjižarama i muzejima od nedelje će biti dozvoljeno da rade, najavljeno je iz kabineta premijera Benjamina Netenijahua, prenosi Rojters.

Svim građanima koji poseduju tzv. zelenu propusnicu, potvrdu da su stekli imunitet na kovid-19 koja se objavljuje na jednoj aplikaciji ministarstva zdravlja Izraela, imaće pristup slobodnim aktivnostima npr. u teratanama i moći će da borave u hotelima.

U Izraelu je potpuno imunizovano skoro 30 odsto od ukupno devet miliona stanovnika sa dve doze vakcina kompanija Fajzer/Bajontek, što je preduslov da se započne sa ublažavanjem restriktivnih mera.

Od početka pandemije u Izraelu je potvrđeno 730.293 zaraženih korona virusom i 5.414 smrtnih slučajeva kovid pacijenata.

Palestinci: Izrael blokirao isporuku vakcina za Gazu

Palestinske vlasti optužile su Izrael da je blokirao isporuku 2.000 vakcina protiv korona virusa za zdravstvene radnike u Gazi, koje je trebalo da budu poslate sa Zapadne obale.

Kako navodi ”Gardijan”, ministarstvo zdravlja sa sedištem na Zapadnoj obali planiralo je da pošalje doze ruske vakcine Sputnjik V u Gazu, kojom upravlja pokret Hamas.

Ministarka zdravlja Mai al Kajla rekla je da su te doze bile namenjene medicinskom osoblju koje radi u prostorijama intenzivne nege, gde se leče pacijenti oboleli od korona virusa i osoblju koje radi na odeljenju za hitne slučajeve.

Izraelska vlast koja vodi civilne poslove na okupiranim palestinskim teritorijama saopštila je da je palestinska uprava zatražila da se 1.000 doza prebaci u Gazu, ali da “čeka političku odluku”.

U Meksiku 3.098 novozaraženih, umrlo još 450 ljudi

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđeno 3.098 novih slučajeva korona virusa, a da je od posledica te infekcije umrlo još 450 ljudi.

Od početka pandemije u Meksiku su potvrđena 1.995.892 slučaja COVID-19, a umrlo je 174.657 osoba.

Meksiko je po broju smrtnih slučajeva od korona virusa na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila.

Vlasti su ranije saopštile da je stvarni broj zaraženih i umrlih verovatno znatno veći od zvaničnih podataka zbog malog broja testiranih.