in

Tramp favorit republikanaca za izbore 2024.

Rezultati su objavljeni danas, tri dana nakon oslobađajuće presude Trampu na njegovom drugom suđenju za impičment, pod optužbom za podsticanje pobune u američkom Kapitolu 6. Januara, prenosi Gardijan.

Među republikanskim glasačima, 59 odsto je reklo da želi da Tramp igra istaknutu ulogu u njihovoj stranci, što je zapanjujućih 18 poena više u odnosu na poslednju takvu anketu, sprovedenu posle nereda na Kapitolu. Nešto niži broj, 54 odsto, rekao je da će podržati Trampa na predizbornoj listi.

Desetine hiljada republikanaca napustilo je stranku nakon pobune na Kapitolu 6. januara, a većina Amerikanaca rekla je drugim biračima da bi volela da Tramp bude prognan iz politike.

Iako će 45. predsednik do izbora 2024. imati 78 godina, moći će da se kandiduje ponovo ako odluči, nakon što je izbegao zabranu obavljanja predsedničke funkcije nakon glasanja Senata sa 57 prema 43.

Trampov podpredsednik Majk Pens zauzeo je drugo mesto u anketi Politiko-Morning Konsalta, sa 12 odsto.

Donald Tramp Mlađi podelio je treće mesto sa šest odsto sa Niki Hejli, bivšom guvernerkom Južne Karoline i ambasadorkom u UN koja je pokušala da se distancira od Trampa još od nereda na Kapitolu.

Mit Romni, kandidat republikanaca za 2012. godinu, a sada senator iz Jute, koji je dva puta glasao za osudu Trampa zbog optužbi za opoziv, osvojio je četiri odsto u novoj anketi. Ted Kruz iz Teksasa, jedan od senatora koji je podržao Trumpov pokušaj da poništi poraz na izborima, dobio je tri odsto.