in

Trebinje:Počele pripreme za izgradnju aerodroma

Na potezu od naselja Taleža do Huma, od tri i po kilometra, obavlja se premjer 300 hektara zemljišta, za budući aerodrom, a radi se o području u kojem nema naselja, prenosi RTRS.

“Na tom delu su odrađena geodetsko-tehnička snimanja i pripreme za buduću eksproprijaciju. Duga faza je cepanje parcela za izradu zoning plana i treća je procena vrednosti nekretnina, koje ulaze u obuhvat eksproprijacije”, izjavio je šef područne jedinice RUGIP Trebinje Borko Ćorluka.

Kako je rekao, tačan broj katastarskih čestica biće poznat nakon izrade predloga za eksproprijaciju.

“U većini slučajeva to je neplodno zemljište, koje nije privedeno nameni, objekte ćemo pokušati da zaobiđemo i da se ne narušava ruralni deo”, rekao je Ćorluka.

Kontrola letanja Srbije i Crne Gore i BiH angažovana je u segmentu organizacije vazdušnog prostora, usluga i službi, a takođe prikupljaju potrebne parametre za projekat aerodroma.

“Ono što je za nas najvažnije imamo definisan položaj poletno-sletne staze, na osnovu toga položaja definišemo postupke za poletanje, prilaz i sletanje, da oni budu uređeni u skladu sa međunarodnim standardima”, rekao je Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izgradnju aerodroma u potpunosti će finansirati Republika Srbija, koja će njime i gazdovati, a vrednost projekta koja se pominje jeste oko 50 miliona evra.