in

Trećina sredstava iz EIP za projekte u Srbiji

BEOGRAD –

Od devet milijardi evra, koliko će biti težak ekonomsko-investicioni plan Evropske unije (EIP) za Zapadni Balkan, barem oko 2,5 milijardi moglo bi da bude usmereno na projekte u Srbiji, nezvanično saznaje “Blic”.

Diplomatski izvori lista kažu da je to gruba procena, imajući u vidu raniju saradnju i karakteristike naše zemlje i ukazuju da je nezahvalno govoriti o ciframa, ali da je prevashodno na Srbiji hoće li imati projekte koji će moći da iskoriste ta sredstva jer će se po projektima, a ne po zemljama novac i dodeljivati.

“Imajući u vidu prethodna IPA sredstva i njihovu preraspodelu, očekuje se da najveći deo finansijske podrške usmerene ka projektima pripadne Srbiji. Tako je bilo i do sada, a spominje se da bi moglo da bude reči o iznosu od 2,5 milijardi evra”, kaže izvor “Blica”.

Ovaj paket podrške oporavku regiona i ekonomskom približavanju EU biće predstavljen u toku nedelje, a deo je novog Instrumenta pretpristupne promoći (IPA 3) čija ukupna vrednost za narednih sedam godina iznosi 14,5 milijardi evra za zemlje u procesu pristupanja EU.

Ekonomsko-investicioni plan pokrivaće 18 projekata, koji će uglavnom biti regionalnog karaktera.

Kako je najavljeno, okosnica plana biće povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija proizvodnje energije, digitalna transformacija koja ukljućuje širokopojasni pristup internetu.